Fitch Ratings a confirmat luni la "BB plus" ratingul Băncii Transilvania pentru datoriile pe termen lung (IDR), cu perspectivă stabilă, relatează Agerpres.
De asemenea, ratingul de viabilitate a fost confirmat la "bb plus".
Ratingurile Băncii Transilvania reflectă franciza internă puternică şi constantă, rezervele de capital (capital buffers) solide, sprijinite de generarea internă solidă de capital şi profilul de finanţare stabil. De asemenea, reflectă calitatea rezonabilă a activelor, sprijinite de subscrierile conservatoare, informează Fitch.
Soliditatea mediului economic din România converge spre nivelurile din CEE, îmbunătăţind oportunităţile moderate ale băncilor pentru afaceri profitabile. Indicatorii financiari rezonabili ai sectorului şi perspectivele de creştere sunt puse în balanţă cu variabilele macroeconomice potenţial volatile ale ţării. Expunerea ridicată a băncilor la ratingul suveran al României, fragmentarea semnificativă a sectorului, nivelul scăzut de incluziunea financiară în economie sunt slăbiciunile structurale cheie, apreciază Fitch.
Banca Transilvania este cea mai mare bancă românească, cu o cotă de piaţă aproape de 20% în totalul activelor din sector. Modelul său de afaceri se concentrează pe servirea IMM-urilor, antreprenorilor şi clienţilor de retail, având o relaţie solidă cu aceste categorii. Portofoliul de împrumuturi granular şi expunerea limitată la industriile volatile sprijină performanţele băncii.
Ratingul pentru datoriile pe termen lung şi ratingul de viabilitate al Băncii Transilvania ar putea fi revizuit în scădere dacă o deteriorare susţinută a calităţii activelor duce la slăbirea structurală a profitabilităţii sau dacă se diminuează semnificativ capitalizarea băncii.
De asemenea, o îmbunătăţire a ratingurilor Băncii Transilvania ar necesita o revizuire în creştere a evaluării mediului operaţional pentru România ("bb plus"), menţinându-se profilul solid de creditare al băncii. Aceste evoluţii ar putea avea loc dacă riscurile pe care le presupune ratingul suveran al României pentru mediul operaţional bancar se diminuează.