Tensiunile geopolitice dintre Rusia şi Ucraina şi redresarea lentă din Europa Centrală şi de Est (CEE) susţin perspectiva negativă atribuită sectorului bancar austriac, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.
Marile bănci austriece au o prezenţă solidă în Europa Centrală şi de Est, unde câştigurile din majoritatea statelor rămân reduse. Pe principalele pieţe ale băncilor austriece, Fitch se aşteaptă anul viitor la o redresare lentă, dar graduală în România (în special la subsidiara Erste Bank) şi la stagnare în Ungaria (mai ales la Erste şi RBI).
Şi câştigurile din Austria sunt lente, dar stabile, deci o deteriorare suplimentară a mediului operaţional a principalelor pieţe străine va avea un impact negativ asupra profilelor de creditare ale băncilor austriece, avertizează Fitch.
Agenţia apreciază că băncile austriece pot înregistra câştiguri eficiente pentru a compensa unele presiuni, dar cele mai mari - UniCredit Bank Austria şi Raiffeisen Bank International (RBI) - sunt puternic expuse la Rusia şi Ucraina şi sunt vulnerabile la riscurile ce derivă din continuarea crizei.
Agenţia se aşteaptă ca aceste bănci să înregistreze un nivel ridicat al creditelor neperformante în Ucraina, anul viitor, deoarece mediul operaţional se va înrăutăţi, deşi expunerea lor directă la regiunile cele mai afectate ale ţării este limitată. Veniturile din Rusia vor fi sub presiune din cauza situaţiei economice dificile. Calitatea activelor ca continua de asemenea, să se deterioreze, în special pe segmentul de retail, dar va rămâne gestionabilă pe termen scurt, se arată în comunicatul Fitch, citat de Agerpres.
Finanţarea locală va reduce riscurile legate de lichidităţi ale UniCredit Bank Austria şi Raiffeisen Bank International dar volatilitatea cursului de schimb, ar putea slăbi consolidarea capitalului. Deprecierea monedelor din Rusia şi Ucraina a afectat deja anul acesta, nivelul capitalului celor două bănci.
Performanţele tuturor marilor bănci austriece vor continua să depindă de pieţele cu o evoluţie performantă, cum ar fi Cehia şi Slovacia. Condiţiile operaţionale dificile din Ungaria şi calitatea slabă a activelor vor face din această ţară o povară pentru câştigurile subsidiarelor austriece în 2015. Probabilitatea ca băncile austriece să părăsească Ungaria a sporit, pe fondul incertitudinilor privind perspectivele de redresare ale acestei pieţe pe termen lung, apreciază Fitch.
Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.