Fitch: România are cea mai redusă rată a intermedierii financiare din regiune

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 iunie 2011

Fitch: România are cea mai redusă rată a intermedierii financiare din regiune

România are cea mai redusă rată a intermedierii financiare din 12 state din Europa Centrală şi de Est (ECE), cu o pondere a creditelor brute de 40% în Produsul Intern Brut (PIB) la finele anului trecut, potrivit unui raport al agenţiei de rating Fitch, citat de Mediafax.

Niveluri apropiate de cel din România au Slovacia (49,5% - locul 11), Turcia (50,2% - locul 10), Polonia (55,4% - locul 9) şi Bulgaria (57,8% - locul 8), în timp ce Ungaria (155,8%), Lituania (147,9%) şi Letonia (129%) ocupă primele trei poziţii după datele raportate la sfârşitul anului precedent.

Ponderea depozitelor în PIB din România este, de asemenea, cea mai scăzută din regiune, la 33,9%. O rată mai mare a depozitelor faţă de PIB au Ungaria (42,8% - locul 11), Lituania (45,8% - locul 10) şi Polonia (51,9% - locul 9), în timp ce Letonia (87,9%), Croaţia (84,4%) şi Cehia (74,1%) au cel mai ridicat nivel al eco-nomisirii din regiune.

România are şi cea mai scăzută pondere a activelor în PIB, de 60,7%, potrivit raportului. Procentaje apropiate de cel din România înregistrează Polonia (81,6% - locul 11), Slovacia (83% - locul 10) şi Lituania (88,4% - locul 9).

Primele în Europa Centrală şi de Est după active raportate la PIB sunt Letonia (160,5%), Slovenia (140,65) şi Estonia (135%).

Sistemul bancar din România a avut anul trecut cea mai mare pondere din regiune a creditelor neperformante în soldul brut al împrumuturilor, de 20,5%, urmată de Lituania (19,7%) şi Letonia (19%). Cel mai scăzut nivel a fost raportat în Turcia (3,6%), Slovacia (6,1%) şi Cehia (6,5%). Sandardele de măsurare a nivelului creditelor neperformante sunt bazate pe o metodologie mai conservatoare în România faţă de restul statelor din Europa Centrală şi de Est, notează Fitch.

În pofida unei reveniri la crştere economică anul trecut în Europa Centrală şi de Est, respectiv Comunitatea Statelor Independente, ponderea creditelor neperformante a înregistrat o creştere substanţială în Bulgaria, România şi Ucraina, reflectând întârzierea impactului contracţiei/recuperării economiei asupra calităţii activelor bancare. Fitch se aşteaptă la o stabilizare sau cel puţin o încetinire a deteriorării calităţii activelor în cele două regiuni, odată cu extinderea efectelor economice pozitive.

Raportul Fitch include din Europa Centrală şi de Est 12 state, respectiv Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Turcia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb