Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a reconfirmat ratingurile ţării noastre pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, la "BB+" şi, respectiv, "BBB-", cu perspectivă stabilă, apreciind că statul va reuşi să găsească o cale spre o revenire economică bazată pe exporturi, se arată în cel mai recent raport emis de instituţie.
"România se confruntă cu provocări semnificative în privinţa reducerii deficitului bugetar, în contextul recesiunii. Cu toate acestea, Guvernul şi-a demonstrat angajamentul pentru consolidarea bugetului, iar agenţia anticipează că România va fi capabilă să se înscrie pe o cale de redresare susţinută de exporturi şi să stabilizeze finanţele publice", a declarat Douglas Renwick, director la Fitch Sovereign Group.
Poziţia externă a României s-a îmbunătăţit considerabil în ultimele 18 luni, ca urmare a susţinerii balanţei de plăţi şi a ajustării considerabile a contului curent, se mai arată în ultimul raport Fitch..
Agenţia de evaluare anticipează ca activele străine lichide ale României vor acoperi 150% din datoriile externe care ajung la maturitate în 2010.
Astfel, principalul risc la adresa ratingului suveran s-a transferat de la finanţele externe la cele publice.
Celelalte agenţii de evaluare (Standard & Poor"s şi Moody"s) nu şi-au modificat recent ratingurile atribuite ţării noastre.
S&P a confirmat la începutul acestui an ratingurile ţării noastre la "BB+" şi "B" pentru împrumuturile în valută pe termen lung şi scurt, respectiv la "BBB-" şi "A-3" în moneda locală.
În prezent, Moody"s este singura din cele trei mari agenţii de rating care ne mai acordă rating investiţional, cu calificativul "Baa3" - ultima treaptă de investment grade.