Fitch: Ţările cu rating "AAA" riscă retrogradarea

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 iunie 2012

Fitch: Ţările cu rating "AAA" riscă retrogradarea

Probabilitatea dezmembrării zonei euro creşte, dacă liderii regiunii nu vin cu soluţii pentru criză

Ratingurile suverane de credit din zona euro, inclusiv cele ale ţărilor care beneficiază de calificativul de top "AAA", riscă să fie reduse dacă autorităţile regiunii nu vor reuşi să demonstreze că pot pune capăt crizei datoriilor, estimează agenţia Fitch Ratings.

În prezent, numai patru ţări - Germania, Luxemburg, Finlanda şi Olanda -, mai beneficiază de ratingul "AAA" din partea agen-ţiilor Fitch, Moody's şi Standard &Poor's.

"Ratingurile ţărilor din blocul monetar sunt supuse unei presiuni puternice de scădere", a declarat, ieri, directorul general al Fitch, Ed Parker, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Oslo (Norvegia). În opinia sa, "dacă nu vom vedea, în curând, o lumină la capătul tunelului", atunci riscul dezmembrării uniunii monetare va creşte. Ed Parker afirmă că liderii zonei euro continuă "să bâjbâie", iar soluţiile de "ultim moment" cresc costul gestionării crizei.

Liderii zonei euro au convenit, la sfârşitul săptămânii trecute, să acorde Spaniei un ajutor de până la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor.

Randamentele obligaţiunilor Spaniei, Italiei şi Germaniei au crescut, ieri. Randamentul titlurilor spaniole cu maturitate în 2022 a urcat cu 0,14 puncte procentuale, la 6,65%, iar cel al obligaţiunilor italiene - cu 0,1 puncte, la 6,13%. În cazul obligaţiunilor germane cu scadenţa la zece ani, randamentul a crescut cu 0,08 puncte procentuale, la 1,38%.

Reprezentantul Fitch a mai arătat că principala preocupare rămâ-ne, în prezent, riscul de contagiune în cazul în care Grecia iese din zona euro. Impactul direct ar fi mic, dar eventuala ieşire ar putea să afecteze ţările cu ratinguri "AAA", a spus Parker, subliniind: "Incertitudinile privind soarta Greciei sunt uriaşe".

În urma afirmaţiilor reprezentantului Fitch, moneda unică europeană s-a depreciat în raport cu cea americană, pe pieţele externe. Euro a avut un curs de 1,2451 dolari la ora 10.25, pe piaţa din New York, în scădere cu 0,3% comparativ cu ziua precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb