Florin Barbu: Piaţa de cereale s-a dezechilibrat după începerea războiului în Ucraina

A.F.
Politică / 5 februarie

Florin Barbu: Piaţa de cereale s-a dezechilibrat după începerea războiului în Ucraina

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat că piaţa de cereale s-a dezechilibrat după începerea războiului din Ucraina şi a precizat că un kilogram de grâu era înainte de 1,8 lei şi acum este de 0,9 lei, conform news.ro.

Florin Barbu a fost întrebat duminică, la Antena 3 CNN, cât a pierdut agricultura românească din cauza războiului din Ucraina.

"În momentul de faţă ştim foarte bine că atunci când a început războiul în Ucraina, Rusia a început acest război absurd în Ucraina, practic piaţa de cereale la nivel mondial s-a dezechilibrat. Practic o tonă de grâu în anul în care a fost acest război, era undeva la 1,8 lei pe kilogram, asta înseamnă 1800 de lei pe tonă şi după reglarea tuturor lucrurilor care s-au întâmplat atât în piaţa mondială de cereale, preţul cerealelor în momentul de faţă este undeva la 0,9 lei. Dar cred că atât cei care aduc contracte către fermieri, vorbim de contractele futures pe care le aduc către fermieri să fie încheiate până la sfârşitul lunii februarie, cred că preţurile cerealor vor creşte şi bineînţeles fermele din România cu toate formele de sprijin pe care noi le avem deja publicate în Monitorul Oficial, vorbim aici de un grant de 100 de euro pentru toate culturile din toamna anului 2022, 100 de euro pe hectar, în sectorul zootehnic vorbim de 100 de euro pe cap de animal şi în sectorul suine 100 de euro pe UVM. (...) Plăţi directe către fermieri în anul 2024 vor fi de 3,3 miliarde de euro. Pe lângă aceste plăţi directe, granturi către fermierii români", a afirmat Florin Barbu.

El a mai fost întrebat dacă Comisia Europeană a despăgubit cumva aceste ţări din cauza pierderilor suferite.

"Uniunea Europeană anul trecut a alocat 29,7 milioane de euro. Guvernul României a venit în completare cu încă 30 de milioane de euro şi am reuşit ca 50% din consumul de motorină în anul 2023 să fie de 3,63 lei pe litru. În anul 2023 asta însemna peste 50% din preţul la pompă la motorină. Anul acesta am dat deja actul normativ, vom suporta 25% din acciza utilizată în agricultură, asta înseamnă undeva la peste 2 lei pe litru de motorină", a explicat ministrul Agriculturii.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Daca pretul graului este la jumatate fata de acum doi ani, de ce nu scade si pretul painii, macar cu 10? La noi patronii stiu numai adunarea ( si motorina e mai ieftina ca acum doi ani).

    Romania apara interesele Ucrainei,

    ca doar asa e ordinul, 

    ce conteaza ca se distruge agricultura romaneasca,

    si nivelul de trai a populatiei cu venituri mici si medii 

    pretul graului in anul in care a fost acest razboi, vorbim de 2022 pt ca in 24 februarie 2022 a inceput invazia. ei pretul la grau a sarit foarte mult dupa inceperea razboiului. asa ca acel 1800 a fost pret exceptional, dublu fata de ce a fost in 2021. pretul acum e la nivelul de ce a fost in 2020. problema-i ca inputurile si utilajele, piesele motorina si munca sunt mult mai scumpe, taxele sunt mai mari.

    1. si lumea vrei nu vrei s-a obisnuit sa consume mai putin, din cauza inflatiei. pretul la paine e dublu si azi fata de 2021

    A fost maxim pe la 1.90 lei/kg, conjunctural.

    Prețul mediu a fost pe la 1.40 

    Mulți arendasi, noii mosieri, au stat cu grâul peste iarnă ca vând ei la 2 lei ulterior. 

    Realitatea este ca avem suprasubventii, supraproductii, și ei vor preț ca să mâncăm scump noi ăștia care ii plătim.

    Unde e economia liberală de piață și raționamentul economic ? 

    1. poate ca si asta s-a intamplat, fermierii mari care au avut silozuri, au stat cu productia pe stoc, sperand ca va mai creste pretul, iar cand a fost evident ca pretul scade, nu creste, au vandut toti gramada prabusind preturile.

    Mai e o treba la care poate unii nu s-au gandit. Cerealele sunt listate la bursa, sunt futures si alte derivative bazate pe cereale. In fapt in 2020 piata totala mondiala a derivativelor depasea 22 quatrilioane, adica de vreo 20 de ori mai mult decat pib ul mondial.

    evident ca sunt si multe hedge uri si speculatii cu aceste cereale. in 2022 , tot wall street ul cumpara "comodities" , din cauza inflatiei, astfel incat pretul cred ca a mers muuult mai sus decat ar fi mers dc producatorul ar fi stat fata-n fata cu cumparatorul si ar fi negociat direct pretul. la fel acum poate fi inversa, pe masura ce pozitiile se inverseaza, pretul poate ca scade mai mult decat ar fi justificat din cauza scaderii cererii, cauzata de dublarea pretului la paine, macaroane, covrigi, biscuiti , faina, etc. ca a scazut si cererea clar.  

    Daca avem cereale ieftine, de ce pretul carnii tot creste?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb