FLORIN CÎŢU:  "Am revenit pe bursă în noiembrie, am cumpărat în special companii din tehnologie şi biotehnologie"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 decembrie 2020

 "Am revenit pe bursă în noiembrie, am cumpărat în special companii din tehnologie şi biotehnologie"

Cîţu spune că a investit în anii '90 în Apple: "Deobicei când mă uit la investiţii mă uit la lucruri pe care eu le-aş folosi"

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a reînceput să investească la bursă în noiembrie, cumpărând în special companii din sectorul de tehnologie şi biotehnologie, după cum a afirmat acesta într-un interviu acordat ieri Radio Guerilla. Fără să afirme în clar, Cîţu s-a referit cel mai probabil la investiţii pe bursa din Statele Unite sau cele din Europa, în condiţiile în care sectorul de tehnologie este foarte slab reprezentat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar cel de biotehnologie este inexistent.

Întrebat dacă mai este investit la bursă şi ulterior ce acţiuni deţine, Cîţu a declarat: "Mai am câteva acţiuni, dar nu (deţineri) foarte mari, am fost foarte mult, am avut. (...) Am început mai devreme. Am revenit puţin acum trei săptămâni sau patru săptămâni, (am cumpărat) în special tehnologie. Şi biotehnologie. (...) N-am Moderna. Am câteva, mai mult să mă testez intelectual, dacă mai înţeleg pieţele sau nu".

Cîţu a spus că pentru investiţiile sale se uită în general la lucruri pe care el le-ar folosi. Un exemplu este Apple, la care Cîţu spune că a avut acţiuni în anii 1990.

"Testul pe investiţii este... Bine, sunt tot felul de strategii de investiţii, dar deobicei (când) mă uit la investiţii, mă uit la lucruri pe care eu le-aş folosi. De exemplu, nu mai am Apple, dar ţin minte că am investit prin anii '90 în Apple pentru că mi-a plăcut foarte mult. Când am plecat din România în Statele Unite, pentru mine a fost mană cerească iMac-ul pentru că trebuia să scrii", a spus ministrul.

"Ca filozofie, deobicei te gândeşti la lucruri (cu) care te simţi tu bine şi dacă sunt companii în care ai tu încredere", a mai spus Florin Cîţu.

El a mai afirmat că e extrem de complicat să încerci să estimezi când vine o criză şi că nu are sens să complici cu astfel estimări. Cel mai bun lucru pe care poţi însă să-l faci este să te pregăteşti şi pentru cel mai negru scenariu, a dat de înţeles ministrul.

"M-am ocupat 5 ani de chestia asta, de a încerca să estimez când vine următoarea criza, şi e complicat. Ce poţi să faci este să te pregăteşti, să fii pregătit pentru (ca) o criză să fie mâine, şi atunci trebuie să ai nişte strategii. Ce am văzut eu este că e mult mai bine să fii pregătit tot timpul, de-aia am avut la începutul anului un buffer care a fost bun. E complicat şi nu are sens să te complici să vezi dacă vine o criză sau nu, cel mai bine e să-ţi faci lucrurile ca tu să ai o economie flexibilă (...). Şi eu mă uit la indicatori, şi Eurostat a prezentat de exemplu acum două zile caţiva indicatori macro care arată vulnerabilităţile unor economii, veţi vedea acolo că România nu este printre ţările (cu vulnerabilităţi)", a spus Cîţu.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. mai taticu

    pentru tine este complicat (ca sa te citez) si ajunsul zilnic la locul de munca! 

    Cred ca a investit in Medlife, crezand ca aia fac biotehnologie :)))))))

    1. Ar vrea el... M a crescut in ultima mult luna, a facut teste la greu anul asta, iar rezultatele nu au incetat sa apara. Ma bucur ca NN si-a majorat detinerea.

    Esti mare,Maitre!

    Ai luat si tu din sectorul biotehnologie hamburgeri din aia vegani de la Lidl?

    Asta sa-ti faci incalzirea pana iese din nou amicul Carnar cu niste MCAB proaspat,sectorul Inalta Tehnologie,ramura actionari impletiti,doi pe fata 5 pe dos. 

    e simpatic Florin! ...

    Amice, bursa mai creste pana in Decembrie 2020-Ianuarie 2021 dupa care urmeaza o tumba ca in iarna-primavara 2020 - dar fara stabilire de lower low fata de minimele din Martie 2020.  

    dupa aceea urmeaza undeva intre Iunie si Septembrie 2021 sa faca un higher high (new all times record). 

    Dupa aia avem un bear market rapid si apoi crestere pana in 2029-2030 (cand reapare covid-ul , versiunea aia misto... mortalitate de 2 procente!)...urmeaza ruperea lanturilor comerciale, cadere economica (2031-2036) etc...etc...etc... Gonna be fun!  

    1. Vali, plecand din 2009 eu zic ca suntem din martie 2020 in ultimul val5. Tu zici daca inteleg eu bine ca acest 5 ar fi un ABC (final de A prin dec-ian 2021, B in jos pana prin iunie 2021 si C up final pana prin sept 2021). Sincer mi se pare prea complex acest val5, comparativ cu val1 si tinand cont ca val3 a fost extins! PS. FTSE100 e pe bear market de prin 2018!

    Daca acest Citu a cumparat in noiembrie, clar e de intrat short! Sa cumperi acum in valul 5 si sa astepti sa mai creasca, e de spital! Pe bune!

    Moral nu are dreptul sa intre pe bursa din RO!

    Pentru ca poate manipula foarte usor piata cat si informatiile se afla cu 1 trimestru sau o 1-2 luni inainte cand vorbim de trenduri si impulsuri economice in anumite directii. 

    Astia care comentati aici,stiti macar ce studii are Cîtu?Panglicarilor!Omul este modest si mai ales nu vrea sa dea solutii sau estimari pentru ca lucreaza intr-in domeniu cheie in care NU-I PERMITE CONSTIINTA sa vorbeasca...

    ,, A absolvit Grinnell College din SUA (1996), un masterat în economie în cadrul Iowa State University (2002), iar din 2002 este doctorand al Iowa State University. 

    A fost economist în cadrul Băncii Naționale a Noii Zeelande (2001-2003) și în cadrul Băncii Europene de Investiții (2003-2005). 

    În cadrul ING Bank, a lucrat ca economist șef (2006-2007) și șef al departamentului piețe financiare (2007-2011), pentru ca ulterior să fie consultant și analist economic." 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb