Până în acest moment, mai multe bănci au anunţat măsuri de sprijin pentru clienţii care nu reuşesc să îşi achite ratele la timp, ca urmare a efectelor pandemiei de coronavirus.
Măsurile anunţate de instituţiile de credit presupun fie amânarea ratelor pentru una sau mai multe luni, ori prelungirea perioadei de graţie la cardurile de credit sau creşterea numărului de rate fără dobândă la cardurile cu această facilitate, scutirea comisioanelor pentru diferite operaţiuni online, suspendarea iniţierii acţiunilor de executare silită sau acordarea facilităţii de Internet banking în mod gratuit.
Totodată, BNR a redus de ieri rata dobânzii de politică monetară de la 2,5% la 2%. În cadrul şedinţei de urgenţă a Consiliului de Administraţie al BNR care a avut loc vineri, Banca Naţională a mai decis:
- Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,5 puncte procentuale de la ±1 punct procentual. Astfel, începând cu 23 martie 2020, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 1,5%, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se reduce la 2,5%, de la 3,5%. Pe acest fond, este de aşteptat ca principalele cotaţii ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă;
- Furnizarea de lichiditate instituţiilor de credit prin intermediul operaţiunilor repo (operaţiuni revesibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcţionării fluente a pieţei monetare şi a altor segmente ale pieţei financiare;
- Cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară în vederea consolidării lichidităţii structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanţarea în bune condiţii a economiei reale şi a sectorului public''.
În funcţie de evoluţia situaţiei, Consiliul de Administraţie este pregătit să decidă şi reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit, a anunţat, vineri, BNR, subliniind: "Având în vedere gradul ridicat de incertitudine a evoluţiilor economice şi financiare, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât suspendarea calendarului şedinţelor de politică monetară anunţat anterior, urmând ca şedinţele pe probleme de politică monetară să aibă loc ori de câte ori va fi necesar".
Conform specialiştilor, în acest moment, solvabilitatea băncilor este foarte bună, însă BNR este în situaţia să ajute instituţiile de credit să îşi păstreze nivelul bun de lichiditate.
ŞEFUL MFP FLORIN CÎŢU A MAI PRECIZAT, ÎN FILMARFEA POSTATĂ PE FACEBOOK, CĂ ÎNTREPRINDERILE MICI ŞI MIJLOCII (IMM) CARE VOR SĂ ACCESEZE LINIA DE CREDIT PENTRU INVESTIŢII SAU CAPITAL DE LUCRU NU AU NEVOIE DE CERTIFICAT DE STARE DE URGENŢĂ: "NU ESTE NEVOIE DE NICIUN FEL DE CERTIFICAT DE STARE DE URGENŢĂ PENTRU IMM-URILE CARE VOR SĂ ACCESEZE ACEA LINIE DE CREDIT PENTRU INVESTIŢII SAU CAPITAL DE LUCRU CARE SUNT GARANTATE ÎN FUNCŢIE DE SUMĂ PÂNĂ LA 90% DIN CREDIT, CU DOBÂNDA SUBVENŢIONATĂ SUTĂ LA SUTĂ PE PERIOADA STĂRII DE URGENŢĂ. PENTRU ACESTEA, AŞA CUM SCRIE ÎN ORDONANŢA 29 DIN 2020, NU ESTE NEVOIE DE CERTIFICAT DE STARE DE URGENŢĂ. AM VRUT SĂ CLARIFIC ACEST LUCRU PENTRU CĂ AM VĂZUT FOARTE MULTE INFORMAŢII ÎN SPAŢIUL PUBLIC NEADEVĂRATE".
1. aminarea ratelor la banci si executarea silita
(mesaj trimis de Farcas Ioan Florin în data de 26.03.2020, 19:04)
Nu mi se pare corect ca numai cei cu rate la banci sa fie aminati cu plata ratelor ,cei care sunt executati silit de ce nu pot si ei beneficia de o suspendare a executarii silite, nu sunt si ei oameni,nu au nici o problema,pentru ei viata in aceascumult ta stare de urgenta este mai usoara?Pot ei sa nu se gindeasca ca in acest moment greu ,nimeni nu se gindeste si la ei ?Numai cei care sunt executati silit de catre ANAF pot beneficia de suspendare ;o mare majoritate a acestor oameni sunt executati de catre IFN-uri,sau de firme de recuperare care au cumparat creditele neperformante de la banci pe niste sume infime,dar la recuperare sumele reprezinta tot creditul +dobinzile.NU MI SE PARE CA PE EI II II IA CINEVA IN CALCUL.