Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, consideră că introducerea unui sistem de impozitare progresivă ''ar fi o greşeală strategică'' pentru România, el pledând pentru atingerea potenţialului actualului sistem, informează Agerpres.
"Chiar şi fără impozitarea progresivă, România a avut, în 2020, 2021, ani record în colectarea veniturilor. România nu are nevoie de impozitare progresivă şi am vorbit cu câţiva colegi liberali care susţin acelaşi lucru. (...) PNL vine în coaliţie cu linii roşii: cota unică şi investiţii la 7% din PIB. (...) În PNL nu s-a discutat despre modificarea sistemului de impozitare în România. (...) În 2010, România a greşit în mijlocul crizei când a crescut TVA şi economia a intrat într-o criză până în 2012. Nu e normal să nu înveţi din greşeli. Orice discuţie pentru a creşte impozitarea marginală, că o faci prin impozitare progresivă, că o faci prin celelalte taxe, va reduce creşterea economică şi va creşte inflaţia. Mai mult, în PNRR avem o reformă fiscală pusă acolo. Sunt tot felul de facilităţi care astăzi există şi care discriminează între diferiţi plătitori de taxe, care ar trebui eliminate. Acelea aduc la buget, în fiecare an, estimat, 0,5% din PIB. După calculele mele, impozitarea progresivă ar aduce doar o dată 0,5% din PIB şi nu mai mult. Deci, ar fi o greşeală strategică pentru România să o facă", a precizat, astăzi, Florin Cîţu, la Senat.
El a spus că, în cazul în care în PNL se va forma o majoritate care va susţine renunţarea la cota unică, el nu mai ştie "ce va mai putea oferi cetăţenilor" această formaţiune politică.
"Specialiştii spun că nu este nevoie de aşa ceva în România. (...) Cel mai simplu este să îţi atingi potenţialul sistemului pe care îl ai astăzi. După ce îţi atingi potenţialul, poţi să te gândeşti să faci altceva. (...) Văd că facem comparaţia cu Germania doar pe anumite lucruri, nu e comparaţie totală. Ar trebui să ne uităm la întreg sistemul german, care sunt relaţiile acelui sistem, nu luăm doar anumite cifre. Sunt sisteme diferite. De ce nu ne uităm la Irlanda? Irlanda care are cele mai mici impozite, a avut constant cea mai mare creştere economică şi cele mai mari investiţii. Dacă era ceva greşit în România, nu aveam anul trecut cele mai mari investiţii directe din ultimii 13 ani. Deci nu e nimic greşit. Totul funcţionează. Nu avem de ce să schimbăm, din punctul meu de vedere", a adăugat Florin Cîţu.
Preşedintele Senatului susţine că prin impozitarea progresivă "cei cu venituri mari, care oricum plătesc mai mult la buget, sunt penalizaţi".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.05.2022, 00:57)
Tu esti o greseala strategica, ministru de trista amintire ce esti.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.05.2022, 06:56)
A dovedit ca politica sa economica a adus ceangăi mare creștere economica a României. Am avut creștere de 6,5 %. Cea mai mare din lume. Asa ca eu zic sa nu îl mai blameze nimeni pe Catu. Aveți grija ca Ciolacu e repetent în domeniul economic. Catu a dovedit ca a trecut România prin criza și a avut creștere economica.