FLORIN CÎŢU: "Planul de recuperare economică trebuie să fie pus în aplicare rapid şi fără condiţionalităţi inutile"

A.M.
Politică / 19 mai 2020

Florin Cîţu

Florin Cîţu

Viitorul fond de recuperare economică trebuie să fie nediscriminatoriu la nivelul UE 27 şi să se concentreze pe marile priorităţi, inclusiv pe investiţii, iar programul de sprijin pentru combaterea şomajului să fie implementat rapid, a transmis ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, marţi, la reuniunea ECOFIN.

Domnia sa a menţionat: "Ne dorim implementarea rapidă şi flexibilă a instrumentului european pentru sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de şomaj în situaţii de urgenţă (SURE), care să le permită statelor membre care au nevoie de finanţare să utilizeze pe deplin această oportunitate".

Potrivit sursei citate, acest instrument presupune o asistenţă financiară de până la 100 mld. euro, sub formă de împrumuturi şi se adresează tuturor statelor membre.

"Acestea vor contribui cu garanţii de 25% din volumul facilităţii (25 mld. euro), care se vor constitui ca datorie publică guvernamentală garantată şi nu vor avea impact pe deficit decât în cazul în care sunt executate. În cazul României, garanţiile ar urma să fie de aproximativ 393 mil. euro.", a precizat Florin Cîţu.

În ceea ce priveşte un posibil fond de recuperare economică la nivelul UE, ministrul Finanţelor a arătat încă o dată că această criză fără precedent necesită un răspuns puternic şi coordonat, bazat pe solidaritate, pragmatism, coeziune, convergenţă şi condiţii de concurenţă echitabile.

"Considerăm oportun ca fondul de recuperare să fie complementar cu propunerea pe noul Cadru Financiar Multianual, care ar trebui să includă mai multe flexibilităţi şi o anvelopă financiară mărită. Criteriile de alocare ar trebui să se bazeze pe principiul coeziunii", a mai spus Cîţu.

Ministrul Finanţelor a transmis omologilor din UE că România se aşteaptă la o abordare unitară în ceea ce priveşte instrumentele care se adresează atât statelor euro, cât şi celor non-euro.

"Planul de recuperare economică trebuie pus în aplicare rapid, fără birocraţie şi condiţionalităţi inutile, să se axeze pe marile priorităţi, pe investiţii, pe necesităţile statelor membre mai puţin dezvoltate. Mai ales pentru acestea, este important să punem accentul pe granturi", a concluzionat ministrul Finanţelor.

Acesta a participat marţi, 19 mai, prin videoconferinţă, la reuniunea informală a Consiliului de Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), în care s-au schimbat opinii pe marginea măsurilor adoptate la nivelul UE în contextul crizei sanitare cauzate de noul coronavirus.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce relansarea economica e gandita sub forma de imprumuturi bancare si nu sub forma de granturi nerambursabile? Vor sa sclavizeze si mai tare firmele sau ce?

    Astia imping firme muribunde catre banca sperand sa mai stoarca ceva de la ele. Nu stiu cati oameni se vor lasa pacaliti de aceasta manevra. Dupa ce au pus pe chituci economia, acu autoritatile incearca sa o revigoreze inglodand-o in datorii...

    Granturi nerambursabile, bani din elicopter asta e nevoie.. si nici in acest caz nu exista garantii ca firmele vor avea o sansa pentru ca clientii nu se vor angaja prea curand in consum.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb