Fostul premier Florin Cîţu se arată îngrijorat de posibilitatea ca rata inflaţiei, despre care spune că este mare şi se apropie de un procent cu două cifre, să depăşească pragul de 10%. El susţine că Banca Naţională a României are un rol foarte important în ceea ce priveşte inflaţia, informează news.ro.
"Rata inflaţiei este deja mare, se duce spre două cifre. Dacă depăşeşte 10%, mă îngrijorează. Dar trebuie să fim foarte oneşti şi să spunem că atributul controlului inflaţiei revine sută la sută Băncii centrale. (...) Sunt două variante: pe de o parte, Banca centrală, prin instrumentele pe care le are - şi asta este dobânda, preţul banilor - poate uşor, uşor să scumpească preţul banilor, asta este o variantă", a afirmat Cîţu, fost ministru de Finanţe, marţi seară, la B1 Tv.
El a adăugat că Guvernul poate să ajute prin două căi.
"Unu: să menţină deficitul bugetar redus sau să-l reducă şi doi: să investească. Preţurile vor scădea în România şi vom avea o dinamică scăzută, doar atunci când economia se destinde, când ai mai multă competiţie. Nu plafonarea preţurilor rezolvă problema preţurilor. Competiţia rezolvă problema preţurilor. Dacă vrem să avem preţuri scăzute, trebuie să mergem în direcţia inversă, nu spre plafonare, ci spre deschidere a preţurilor", a arătat Cîţu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2022, 08:32)
tu esti principala cauza : 51% Citu, 49% conjunctura .
Trebuia sa fii scos cu pietre de mult
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de ggg în data de 09.02.2022, 09:30)
din fotoliu de presedinte poti sa spui orice, nu te trage nimeni la raspundere
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2022, 10:50)
Daca ati bagat restrictii si v-ati imprumutat ca sa acoperiti golurile...fiecare trebuia sa se protejeze singur de covid, nu trebuia sa se bage statul. Statul trebuia sa se ocupe strict de partea medicala. Era 100% clar din martie 2020 ca o sa fie ulterior inflatie mare.
Sa mareasca BNR dobanzile la vreo 7%, sa scada consumul. Asta e, ne platim dobanzile mai greu (noi, firmele, statul) , creste somajul etc dar macar nu se devalorizeaza banii, rasplata muncii fiecaruia. Mi se pare lucrul cel mai important.
3. Dacă ...
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2022, 18:14)
.... cele 80.000. 000. 000 € ar împinge economia tot inflație .....