FLORIN GEORGESCU: "IMM-urile, esenţiale pentru transformarea cercetării în produse şi servicii"

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Companii / 16 mai 2014

Problema finanţării la nivelul IMM-urilor îşi are originea în cea mai generală a asimetriei de informaţie, susţine Florin Georgescu.

Problema finanţării la nivelul IMM-urilor îşi are originea în cea mai generală a asimetriei de informaţie, susţine Florin Georgescu.

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) sunt privite ca fiind esenţiale în transformarea rezultatelor cercetării ştiinţifice în produse şi servicii competitive, deşi, la prima vedere, acestea par să fie destul de puţin înrudite cu problematica politicii monetare şi cu politica macroeconomică în general, afirmă Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Totodată, acest sector al economiei generează o mare parte din valoarea adăugată şi are o pondere semnificativă în totalul ocupării forţei de muncă în economiile dezvoltate, a adăugat domnia sa.

"Mai mult, există studii care arată că o cooperare coerentă între sectorul public prin cheltuielile de cercetare-dezvoltare şi sectorul IMM-urilor explică, în mare măsură, rezistenţa mai mare a unor economii la materializarea unor şocuri adverse, cum este cazul crizei economice", arată Florin Georgescu.

Existenţa acestei corelaţii este, potrivit oficialului BNR, de natură să explice şi potenţialul de creştere diferit dintre ţări, precum şi capacitatea diferită a acestora de a folosi, în scopul generării de creştere economică şi de locuri de muncă, procesul de globalizare.

Având în vedere acest cadru, de interes în creştere pentru sectorul IMM-urilor, la nivel naţional şi internaţional, este fundamentat interesul organizaţiilor publice şi private, naţionale şi internaţionale pentru crearea de noi instrumente şi metode pentru îmbunătăţirea potenţialului de creştere a acestui sector, a explicat prim-viceguvernatorul Băncii Centrale, adăugând că, la nivel european, Comisia Europeană propune o serie de modificări legislative care au ca scop îmbunătăţirea condiţiilor pentru firmele mici şi medii, precum perfecţionarea legilor ce vizează drepturile de autor şi brevetele de invenţie, legislaţia privind achiziţiile publice şi legislaţia privind cerinţele de capital la nivelul sectorului financiar.

"Mai mult, CE a iniţiat instrumente care oferă suport financiar IMM-urilor sau le îmbunătăţesc condiţiile de acces la finanţare", a mai arătat domnia sa.

Problema finanţării la nivelul IMM-urilor îşi are originea în cea mai generală a asimetriei de informaţie, susţine Florin Georgescu.

Soluţiile pentru rezolvarea acestei probleme, ce constă în discrepanţa dintre cantitatea şi calitatea informaţiei disponibile la nivelul finanţatorului şi a celui finanţat nu este o problemă simplă, atrage atenţia prim-viceguvernatorul BNR, care a continuat: "Comisia Europeană şi autorităţile naţionale încearcă să găsească soluţii prin mai multe mijloace: (i) îmbunătăţirea, pe termen mediu şi lung, a accesului IMM-urilor la finanţare directă/neintermediată (în special prin instrumentul "joint-venture"-urilor), (ii) o mai bună integrare pan-europeană a pieţelor ce facilitează emisiunea de capital şi de împrumuturi obligatare, ce ar trebui să contribuie şi la scăderea dependenţei Europei de finanţarea intermediată (bancară în special) (iii) creşterea transparenţei şi standardizarea caracteristicilor împrumuturilor şi (iv) recalibrarea cadrului de reglementare. Pe termen scurt finanţarea sectorului IMM-urilor poate fi îmbunătăţită, printre altele, de (i) schimbarea unor prevederi ale legislaţiei financiar-bancare şi (ii) crearea de noi instrumente de finanţare".

Exemple în privinţa modificărilor legislative sunt reprezentate de pachetul Basel III care introduce, în privinţa IMM-urilor, mai multe facilităţi, respectiv tratarea expunerilor către IMM-uri ca făcând parte din portofoliul de credite de retail (ceea ce permite un tratament mai favorabil în privinţa cerinţelor de capital), precum şi alte schimbări favorabile IMM-urilor în ceea ce priveşte lichiditatea, fondurile de garantare, provizioanele şi legislaţia privind filtrele prudenţiale de la nivelul intermediarilor financiari, a explicat Florin Georgescu.

Grupul la Nivel Înalt constituit de Comitetul Economic şi Financiar a identificat o serie de noi opţiuni pentru finanţarea IMM-urilor, diferenţa între acestea vizând folosirea securitizării, a instrumentelor financiare structurate, care împart instrumentele financiare pe clase de risc, sau în ceea ce priveşte mutualizarea pentru entităţile implicate, precum şi în folosirea unor garanţii comune sau unui instrument comun de securitizare, arată oficialul Băncii Centrale.

Florin Georgescu a mai notat că, la nivel naţional, IMM-urile sunt subiectul a numeroase iniţiative care transpun legislaţia Europeană şi creează astfel noi instrumente menite să îmbunătăţească situaţia acestui sector.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Foarte frumos ce spune domnul Georgescu,dar concretizarea acestor demersuri intarzie,iar tinerii someri nu cred in ajutorul abstract dat de declaratii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb