FLORIN JIANU, FOST MINISTRU:  "Procedura TVA nu s-a modificat, chiar dacă a fost eliminat Formularul 088"

ADI IACOB
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 februarie 2017

"Procedura TVA nu s-a modificat, chiar dacă a fost eliminat Formularul 088"

Ovidiu Nicolaescu, CNIPMMR: "N-am ajuns nici la jumătatea nivelului investiţiilor străine din 2009"

Florin Jianu, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, care a demisionat după şedinţa în care a fost aprobată ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului penal (OUG 13), a criticat, ieri, procedura de înregistrare a firmelor cu scopul plăţii TVA, arătând că ANAF nu a modificat nimic, ci doar a eliminat sintagma "Formularul 088".

Fostul ministru a susţinut, în şedinţa de guvern din 12 ianuarie, o notă prin care a propus eliminarea Formularului 088 "Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA", începând cu 1 februarie 2017.

Potrivit reprezentanţilor Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Formularul 088 a crescut în mod nejustificat birocraţia pentru microîntreprinderi şi întreprinderile mici. Informaţiile necesare pentru completarea acestuia sunt deja incluse în alte formulare sau baze de date deţinute de autorităţile publice centrale.

Florin Jianu a declarat, referindu-se la procedurile instituite de ANAF pentru acordarea codului de TVA: "În primul rând, nu este posibil ca absolut toate firmele din România să aibă un risc. În acest moment avem trei categorii de riscuri: risc scăzut, mediu şi mare, deci nimeni nu există în România fără să aibă un risc, nu există risc zero. Ori, nu putem pleca de la această premisă în zona economică".

Fostul ministru a subliniat că ordinul ANAF nu precizează care sunt documentele ce trebuie pregătite dacă o firma intră în categoria de risc mediu, şi a susţinut că ar trebui să existe un standard de documente pe care ANAF să îl poată cere. "Gândiţi-vă că vă cere documente personale, extrasul de cont personal sau al asociatului sau alte astfel de informaţii care nu ar trebui solicitate sau ar trebui măcar să fie incluse în acest ordin, pentru ca omul să ştie ce să pregătească", a adăugat Jianu.

Consiliul arată că firmele care depăşesc plafonul de scutire a plăţii TVA de 220.000 lei stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal sunt de drept plătitoare de TVA, iar parcurgerea unei proceduri de evaluare a intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA nu se justifică.

Consiliul cere ANAF prezentarea unei analize comparative, după un semestru, în care să fie comunicate efectele noii proceduri de înregistrarea în scop de TVA.

Florin Jianu a mai prezentat acţiunile în curs de realizare pe care le avea pe agenda sa în timpul mandatului de ministru.

Printre acestea se regăseşte Legea prevenţiei, prin care se previne aplicarea automată a sancţiunilor pentru faptele care constituie contravenţii, prin întocmirea unui plan de conformare, acordându-se un termen contribuabilului, în care acesta va corecta neregulile constatate şi va conforma dispoziţiile legale.

Reprezentanţii CNIPMMR au subliniat exemplele de neaplicare a legii prevenţiei, printre care se numără: utilizarea muncii nedeclarate (munca la negru), angajarea unui salariat sub salariul minim garantat în plată, punerea în pericol a sănătăţii şi a vieţii consumatorilor, întârzierea în luarea deciziei de impunere ce determină un pericol pentru constatarea situaţiei fiscale reale privind executarea obligaţiilor contribuabilului/plătitorului sau pentru luarea altor măsuri prevăzute de lege, dar şi în cazul în care urmează să se ia măsuri de executare silită.

Domeniile unde se aplică legea sunt: relaţia cu autorităţile fiscale (2 legi - 63 fapte), relaţii industriale (8 legi - 39 fapte) şi legislaţia referitoare la Protecţia Consumatorilor (2 legi - 6 fapte).

Printre acţiunile în curs de desfăşurare se află înfiinţarea departamentului de debirocratizare, demararea procedurilor privind aprobarea programelor de finanţare naţionale astfel încât acestea să devină operaţionale de la 1 martie 2017, regândirea schemelor de ajutor de stat 807/2014, 332/2014 şi 937/2016, conform Programului de Guvernare şi alocării echilibrate pentru investiţiile atât sub pragul de zece milioane de euro, cât şi peste acest prag.

Pe de altă parte, Ovidiu Nicolaescu, preşedintele de oanoare al CNIPMMR, a afirmat că ţara noastră nu a ajuns, în prezent, nici la jumătatea nivelului investiţiilor străine din 2009.

"Am fost plecat o săptămână în străinatate, m-am uitat în fiecare zi la BBC, la CNN, la Paris 24, şi într-o săptămână, patru subiecte au fost: Trump, România, Siria şi poliţistul din Franţa care a violat un tânăr. Astea au fost subiectele care au umplut ecranul la cele mai mari canale de ştiri din lume. Vă daţi seama ce influenţă au asupra investitorilor străini? Pentru că domnul Jianu arăta că în ultimii ani au crescut investiţiile străine, e adevărat, dar n-am ajuns nici la jumătatea investiţiilor străine care erau în Romania în 2009".

Domnia sa a subliniat faptul că ţara noastră are nevoie de stabilitate pentru atragerea investitorilor străini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb