FLUCTUAŢII ÎN SESIUNEA DE IERI Pieţele de acţiuni din China, dezamăgite că Xi Jinping nu renunţă la politica "Zero Covid"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 octombrie 2022

Pieţele de acţiuni din China, dezamăgite că Xi Jinping nu renunţă la politica "Zero Covid"

Inflaţia din China, la cel mai ridicat nivel din ultimele 29 de luni "Ne aşteaptă vremuri dificile", a spus Xi Jinping la cel de-al doilea 20-lea Congres al Partidului Comunist din China, avertizând asupra unor "potenţiale pericole"

Pieţele de acţiuni din China au fluctuat ieri, după ce investitorii au urmărit discursul preşedintelui Xi Jinping în cadrul celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist, care şi-a exprimat sprijinul pentru sectorul tehnologic, dar nu a dat semne că ar renunţa la politica "Zero Covid".

Totodată, investitorii din China sunt atenţi la datele care arată că, în septembrie, inflaţia din ţara asiatică a crescut în cel mai rapid ritm din ultimii doi ani.

Acţiunile Wuliangye Yibin Co., societate chineză cu operaţiuni în sectorul de consum, au scăzut cu 0,9%, la 157,65 yuani, cele ale producătorului auto Chongqing Changan Automobil Co., cu 1,9%, la 12,92 yuani. Acţiunile Agricultural Bank of China au stagnat la 2,85 yuani. Indicele Shanghai Composite a coborât cu 0,6% ieri, la 2.811,17 puncte, iar CSI 300 a urcat cu cu 0,1%, la 3.846,41 puncte.

Traderii de acţiuni din China au fost atenţi la Congresul Partidului Comunist, aşteptând un impuls proaspăt pentru piaţă după ce aceasta a suferit pierderi majore. Angajamentul reînnoit al lui Xi Jinping pentru domeniul tehnologiei a oferit un oarecare stimul, dar, totdată, susţinerea politicii "Zero Covid" şi absenţa semnalelor de stimulare a sectorului imobiliar au adus dezamăgire.

Preţul cărnii de porc ridică inflaţia din China

Datele oficiale publicate de Beijing la finele săptămânii trecute arată că preţurile de consum din China au urcat, în septembrie, la cel mai ridicat nivel din ultimele 29 de luni, în principal din cauza majorării preţului cărnii de porc.

Însă, conform Reuters, presiunile asupra preţurilor rămân în mare parte benigne într-o economie afectată de restricţiile legate de Covid-19 şi de criza imobiliară.

Preţurile de consum din China au crescut cu 2,8% în septembrie 2022, faţă de aceeaşi lună a anului precedent, accelerând de la 2,5% în august, conform Biroului Naţional de Statistică de la Beijing. Ritmul de creştere de luna trecută este cel mai rapid din aprilie 2020 până acum.

Totuşi, consumul slab (pe fondul măsurilor restrictive impuse din cauza pandemiei de Covid), a făcut ca inflaţia de bază - care exclude preţurile volatile ale alimentelor şi energiei - să încetinească la 0,6% în septembrie, de la 0,8% în august.

Indicele preţurilor la producător (PPI) a crescut cu 0,9% în ritm anual, scăzând brusc de la 2,3% în august şi atingând cel mai slab nivel din ianuarie 2021. Analştii se aşteptau la o creştere cu 1% a PPI.

"Inflaţia totală va rămâne, probabil, moderată în lunile următoare, pe fondul unei cereri de bază ridicate şi al cererii redusă de servicii", sunt de părere analiştii băncii americane de investiţii Goldman Sachs, care adaugă: "Ne aşteptăm ca inflaţia PPI să continue să scadă atât din cauza efectelor de bază, cât şi a diminuării presiunilor inflaţioniste din partea mărfurilor".

Alimentele au fost în mare parte motorul creşterii inflaţiei de luna trecută, din China: +8,8% faţă de anul trecut, după o creştere de 6,1% în august. Preţul cărnii de porc a crescut cu 36%, după un avans de 22,4% în luna anterioară, iar preţurile legumelor - cu 12,1%, după un plus de 6,0% în august.

Un sondaj Reuters arată că economia Chinei a crescut, probabil, cu 3,4% în iulie-septembrie 2022, faţă de acelaşi interval din 2021, după un avans de 0,4% în al doilea trimestru. Creşterea aşteptată pentru întreg anul 2022 ar putea fi una dintre cele mai slabe din aproape jumătate de secol: +3,3%, conform Bloomberg.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a redus recent previziunile de creştere economică a Chinei în 2022 şi 2023: +3,2%, respectiv 4,4%, din cauza măsurilor frecvente de lockdown, în temeiul politicii "Zero Covid".

Xi Jinping face apel la accelerarea construirii unei armate de clasă mondială

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a făcut apel, în deschiderea Congresului Partidului Comunist, la accelerarea construirii unei armate de clasă mondială, punând accentul pe securitate şi reiterând priorităţile politice, relatează agenţiile internaţionale de presă.

În discursul său care a durat mai puţin de două ore - mult mai scurt decât cel de aproape trei ore şi jumătate de la congresul din 2017, Xi Jinping a descris cei cinci ani de la ultima reuniune a partidului ca fiind "extrem de neobişnuiţi şi anormali". Acesta a spus: "Ne aşteaptă vremuri dificile. Există potenţiale pericole motiv pentru care trebuie să fim pregătiţi pentru cele mai grave scenario. Adaptaţi-vă şi fiţi pregătiţi să rezistaţi la vânturi puternice, ape agitate şi chiar furtuni periculoase", conform DPA.

Liderul comunist a solicitat consolidarea capacităţii de a menţine securitatea naţională, de a asigura aprovizionarea cu alimente şi energie, de a securiza lanţurile de aprovizionare, de a îmbunătăţi capacitatea de a face faţă dezastrelor şi de a proteja informaţiile personale, potrivit Agerpres.

Preşedintele Jinping a cerut ca ţara să urmeze cu hotărâre conducerea partidului său pentru a întineri naţiunea chineză şi a extinde "socialismul cu caracteristici chinezeşti". Următorii cinci ani sunt cruciali, a spus liderul de la Beijing.

Pe plan internaţional, liderul chinez a avertizat asupra unor "riscuri şi provocări imense" şi, de asemenea, a vorbit despre "schimbări globale nemaiîntâlnite în ultimul secol".

Într-o referire clară la Statele Unite, pe care nu le-a menţionat explicit, Xi Jinping a subliniat că Beijingul respinge o "mentalitate de Război Rece" în relaţiile internaţionale. China "se opune categoric oricărei forme de hegemonism şi de politică de putere, mentalităţii de Război Rece, amestecului în afacerile interne ale altor ţări şi standardelor duble", a spus acesta, adăugând: "China urmăreşte în mod hotărât o politică externă independentă şi paşnică".

Xi Jinping: "Trebuie să construim un sistem economic socialist de piaţă de nivel înalt"

"Trebuie să construim un sistem economic socialist de piaţă de nivel înalt, să consolidăm şi să dezvoltăm fără ezitare sistemul de proprietate publică, să încurajăm şi să sprijinim fără ezitare dezvoltarea economiei private, să valorificăm deplin rolul decisiv al pieţei în alocarea resurselor şi să punem mai bine în valoare rolul guvernului", a spus liderul chinez, adăugând: "Printr-o luptă continuă, am realizat visul milenar al naţiunii chineze de prosperitate moderată".

În deceniul în care s-a aflat la putere, Xi, acum în vârstă de 69 de ani, a îndreptat China pe o cale din ce în ce mai autoritară, care a dat prioritate securităţii, controlului de stat al economiei în numele "prosperităţii commune", unei diplomaţii mai asertive, unei armate mai puternice şi intensificării presiunilor pentru a alipi Taiwanul guvernat democratic, scrie Reuters.

Agenţia Xinhua a redat principalele obiective şi sarcini ale Partidului Comunist Chinez (PCC) pentru următorii cinci ani, aşa cum au fost ele dezvăluite într-un raport prezentat în cadrul celui de-al 20-lea Congres Naţional, care are loc între 16 şi 22 octombrie. Printre acestea se numără obţinerea unei mai mari autonomii şi a unei mai mari forţe în domeniul ştiinţei şi tehnologiei; îmbunătăţirea economiei de piaţă socialiste; consolidarea instituţiilor, standardelor şi procedurilor democraţiei populare; îmbunătăţirea sistemului statului de drept socialist cu caracteristici chinezeşti; consolidarea securităţii naţionale; îndeplinirea obiectivelor pentru centenarul Armatei Populare de Eliberare în 2027; înregistrarea de progrese solide în construirea unei Chine paşnice; creşterea poziţiei şi influenţei internaţionale a Chinei care să-i permită să joace un rol mai important în guvernanţa globală.

Congresul partidului, care are loc o dată la cinci ani, se concentrează pe extinderea puterii lui Xi Jinping, după ce acesta a renunţat în 2018 la limitarea numărului de mandate prezidenţiale, deschizând calea pentru a guverna pentru un al treilea mandat de cinci ani sau mai mult.

Congresul se desfăşoară în cea mai mare parte în spatele uşilor închise.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. si in romania se propaga deja hiperinflatie procentuala... dar conducatorii tac malc...

    avem asa: coasand de la 2,5 la 4,8 lei; zahar de la 2,5 la 5,5 lei acum 1 luna la 6 lei acum... avem ulei de la 3,5 lei la 9 lei.... 

    isarescu nu se potoleste cu creditul in piata; chiar ii da avant de urca la veticala in timp ce cad afaceristi pe capete si familii in haine zdrentuie in saracie.... 

    a vazut cineva hainele in degradare pe cetateni? a vazut cineva ca "muncitorii" nu se mai deranjeze sa vina la lucru in haine curate ca pe urma sa se schimbe in cele de munca?; a vazut cineva masinile parcate cu duiumul ce vor intra rapid la fiare vechi?; a vazut cineva "covrigul luca" de a busit in pret procentual hiperinflationist? 

    interesu l organic pentru imobiliare se prabuseste in timp ce speculatorii floodeaza servarele de specialitate. 

    s c cret 

    Si in romania scad actiunile pentru ca Xi Jin Ping vrea 0 covid?

    1. vezi graficul cu "pretul obligatiunilor" postat de domnul Rechea si suprapune peste BET!!!

      in cascada... era de anticipat. 

      avem de tras pe 2023-2024... si plansete reale dupa ce incepe si la noi isarica sa traga maneta la credit (nu ca in china unde se intampla real opusul). 

      la noi inca e lapte simiere in piata reala in timp ce bursa cade si in timp ce unii cetateni incep sa cada pe capete cu firme cu tot... 

      s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb