Fondul Monetar Internaţional (FMI) a încheiat un acord stand-by de 3 miliarde de dolari cu Pakistanul, ţară aflată în pragul incapacităţii de plată, transmite CNBC, conform news.ro.
Acordul, supus aprobării de către consiliul FMI în iulie, vine după o întârziere de opt luni şi oferă un răgaz Pakistanului, care se luptă cu o criză acută a balanţei de plăţi şi cu scăderea rezervelor valutare.
"Lăudat să fie Dumnezeu", a scris pe Twitter ministrul de Finanţe Ishaq Dar, după ce acordul a fost anunţat vineri dimineaţa.
Pakistanul va primi vineri documente oficiale privind acordul de la FMI, a declarat Dar pentru Reuters, despre care a spus că "le va semna, parafa şi returna până în aceeaşi seară".
El a spus joi că înţelegerea era aşteptată în curând. Obligaţiunile suverane în dolari ale Pakistanului au crescut brusc, vineri, după anunţ, emisiunea cu scadenţă în 2025 bucurându-se de cele mai mari câştiguri, fiind în creştere cu 4,7 cenţi, la 52 de cenţi, în dolari, potrivit datelor Tradeweb.
Pieţele interne de acţiuni şi valute ale ţării au fost închise vineri.
Având o inflaţie vertiginoasă şi rezerve valutare abia suficiente pentru a acoperi o lună de importuri controlate, analiştii spun că criza economică din Pakistan ar fi putut evolua într-un default al datoriei, în absenţa unui acord cu FMI.
Finanţarea de 3 miliarde de dolari, repartizată pe nouă luni, este mai mare decât se aştepta.
Ţara aştepta eliberarea celor 2,5 miliarde de dolari rămase dintr-un pachet de salvare de 6,5 miliarde de dolari convenit în 2019, care a expirat vineri.
Noul aranjament stand-by se bazează pe programul din 2019, a declarat joi oficialul FMI Nathan Porter, adăugând că economia Pakistanului s-a confruntat cu mai multe provocări în ultima vreme, inclusiv inundaţiile devastatoare de anul trecut şi creşteri ale preţurilor mărfurilor după războiul din Ucraina.
"În ciuda eforturilor autorităţilor de a reduce importurile şi deficitul comercial, rezervele au scăzut la niveluri foarte joase. Condiţiile de lichiditate din sectorul energetic rămân, de asemenea, acute. Având în vedere aceste provocări, noul aranjament ar oferi o ancoră politică şi un cadru pentru sprijinul financiar din partea partenerilor multilaterali şi bilaterali în perioada următoare", a spus Porter într-un comunicat."
Porter a subliniat, de asemenea, că condiţiile de lichiditate în sectorul energetic au rămas acute, cu o acumulare de restanţe şi pene de curent frecvente.
Reformele din sectorul energetic, care a acumulat datorii de aproape 3.600 miliarde de rupii pakistaneze, sau 12,58 miliarde de dolari, au fost piatra de temelie a discuţiilor cu FMI.
Islamabadul a luat o serie de măsuri politice, de când o echipă a FMI a sosit în Pakistan la începutul acestui an, inclusiv un buget revizuit pentru perioada 2023-2024, convenit săptămâna trecută, pentru a satisface cerinţele creditorului.
Alte ajustări cerute de FMI înainte de a încheia acordul au inclus anularea subvenţiilor în sectoarele de energie şi export, creşterea preţurilor energiei şi combustibililor, creşterea dobânzii de referinţă la 22%, un curs de schimb valutar bazat pe piaţă şi aranjarea finanţării externe.
De asemenea, Pakistanul a obţinut peste 385 de miliarde de rupii, sau 1,34 miliarde de dolari, prin taxe noi, printr-un buget suplimentar pentru anul fiscal 2022-2023 şi bugetul revizuit pentru 2023-2024, conform news.ro.