FMI anticipează accelerarea creşterii economice în Europa emergentă, în 2017

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 noiembrie 2016

Creşterea economică din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est (CESEE) se va accelera anul viitor, susţinută de redresarea din Rusia şi ţările vecine, potrivit unui raport publicat miercuri de FMI.

Fondul anticipează că Europa emergentă va înregistra în ansamblul ei o creştere economică de 2,1% în 2017, peste ritmul de 1,3% prognozat pentru 2016.

Avansul de anul viitor va fi susţinut de o creştere de 1,1% în Rusia, datorată revenirii cotaţiilor petrolului, comparativ cu o contracţie de 0,8% în 2016. Economiile Ucrainei, Belarusului şi Republicii Moldova vor consemna o creştere combinată de 1,6% în 2017, după doar 0,1% în anul curent.

Pe ansamblul regiunii, FMI anticipează că multe state vor adopta politici fiscale neutre sau expansioniste, în timp ce deficitele fiscale structurale se vor menţine ridicate. În perioada 2016-2017, deficitele fiscale structurale ar urma să se deterioreze faţă de 2015 în ţări precum Cehia, Ungaria, Polonia, România, Turcia, evoluţie care va reflecta derapajele fiscale şi reducerile de taxe.

În România, reducerile de taxe şi creşterea cheltuielilor, inclusiv a salariilor, vor inversa tendinţa de consolidare înregistrată în ultimii ani, avertizează FMI, potrivit News.ro.

Statele din regiune trebuie să adopte noi măsuri pentru reducerea creditelor neperformante pentru relansarea creditării şi a investiţiilor. Între statele menţionate de FMI pentru progresele realizate în reducerea creditelor neperformante se numără România, Ungaria şi Slovenia.

Raportul Fondului remarcă totodată progresele înregistrate în perioada 2005-2015 de statele din regiunea CESEE în combaterea economiei subterane, fiind remarcate în special Letonia, Lituania şi România.

FMI prognozează pentru România o creştere economică de 5% în 2016, respectiv de 3,8% în 2017, ritmuri similare cu cele incluse în raportul World Economic Outlook din luna octombrie.

Pe ansamblul regiunii, FMI avertizează că predomină riscurile de încetinire a creşterii economice, chiar dacă sunt mai mici faţă de acum şase luni.

Raportul nu se concentrează pe posibilul impact al ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, considerat unul dintre riscuri, întrucât acesta este neclar pe termen lung.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb