FMI: Autorităţile române ar trebui să se opună reducerii TVA la alimentele de bază

C.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 mai 2008

Fondul Monetar Internaţional recomandă autorităţilor de la Bucureşti să se opună în mod ferm iniţiativelor referitoare la reducerea TVA pentru alimentele de bază şi la devansarea majorării pensiilor, stabilită pentru luna ianuarie a anului viitor. Recomandările sunt incluse în declaraţia finală elaborată de misiunea FMI care a vizitat recent România pentru consultările anuale referitoare la evoluţia economiei.

Potrivit FMI, o eventuală reducere a cotei de TVA pentru anumite alimente, devansarea majorării pensiilor şi creşterea peste aşteptări a salariilor în sectorul public sunt principalele riscuri semnificative la adresa stabilităţii macroeconomice a ţării. Senatul a aprobat deja propunerea de reducere a TVA de la 19% la 5% pentru alimentele de bază. Potrivit FMI, costul fiscal al acestei măsuri pentru întregul an ar putea urca la 0,5% din Produsul Intern Brut, în funcţie de anumite detalii de implementare.

De asemenea, sugestia venită din partea partidelor politice importante de a devansa deja aprobata majorare a pensiilor, prevăzută pentru ianuarie 2009, ar reprezenta costuri de circa 1,5% din PIB, se precizează în documentul elaborat de FMI.

"Misiunea FMI solicită autorităţilor să se opună puternic acestor iniţiative şi altora similare care ar putea periclita obiectivele fiscale pentru 2008 şi ar putea submina stabilitatea macroeconomică", se arată în documentul Fondului Monetar.

FMI consideră că autorităţile de la Bucureşti ar trebui să implementeze, în paralel, o serie de măsuri pentru asigurarea stabilităţii fiscale. Astfel, Fondul recomandă îmbunătăţirea expertizei fiscale şi competenţelor la nivel executiv şi legislativ, printre măsurile propuse fiind creşterea transparenţei, capacităţii de analiză şi orientarea către un buget bazat pe performanţă. În acelaşi timp, autorităţile române ar trebui să modifice abordarea fiscală actuală, orientată către termene scurte, astfel că rectificările bugetare multiple ar trebui reduse, modalitatea de decizie prin ordonanţe de urgenţă ar trebui reconsiderată şi toate cheltuielile şi veniturile bugetare ar trebui sprijinite de legislaţia deja aprobată.

A treia măsură menţionată de Fond se referă la înfiinţarea unei agenţii fiscale independente. Pe termen scurt, autorităţile de la Bucureşti ar trebui să aibă în vedere instituirea unui grup de experţi care să ofere prognoze macroeconomice şi legate de venituri bugetare pentru limitarea deciziilor bugetare generate de motivaţii politice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb