Fondul Monetar Internaţional a avertizat, ieri, China în legătură cu riscurile ce ameninţă economia sa, ca urmare a creşterii rapide a creditării şi a datoriilor, fapt care face incertă perspectiva pe termen mediu, relatează agenţia EFE.
În concluziile evaluării anuale a economiei Chinei, aşa-numitul articol IV, prezentat la Beijing, FMI a recunoscut că perspectivele imediate ale gigantului asiatic s-au îmbunătăţit datorită politicilor de stimulare, dar că este nevoie să fie abordat şi subiectul privind excesul de credite şi capacitatea de producţie.
Prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar Internaţional, David Lipton, a subliniat, într-un comunicat, progresele "inegale" ale reformelor derulate de Guvernul chinez, care au făcut ca ameninţările să fie în continuare ridicate şi amortizoarele de şocuri să fie "erodate".
Instituţia condusă de Christine Lagarde a semnalat că perspectivele pe termen mediu pentru economia chineză sunt umbrite de creşterea rapidă a creditelor, de excesele de capacităţi structurale şi de un sector financiar "tot mai mare, opac şi interconectat".
În acest sens, FMI a pus accent pe creşterea puternică a creditării, care, în 2016, s-a majorat într-un ritm record şi a sfătuit ca aceasta "să încetinească substanţial".
Totodată, FMI a avertizat să este "imperativ" pentru gigantul asiatic să rezolve problema datoriei corporative, care deşi încă este controlabilă, este ridicată şi creşte rapid.
Instituţia cu sediul la Washington a menţionat că autorităţile chineze trebuie să consolideze rezistenţa băncilor şi a instituţiilor financiare în general faţă de riscuri şi să le încurajeze să recunoască potenţialele pierderi.
În domeniul fiscal, FMI a recomandat o reformă a sistemului pentru a corela responsabilităţile de cheltuieli şi venituri ale administraţiilor locale, pentru a îmbunătăţi securitatea socială şi a moderniza sistemul de impozitare, astfel încât să devină mai progresiv, potrivit Agerpres.
"China se află într-o conjunctură crucială pentru drumul său spre dezvoltare", a spus Lipton, care a apreciat avansurile realizate de această ţară în transformarea unui model productiv bazat pe industrie într-unul fundamentat pe servicii şi liberalizarea pieţelor financiare.
Lipton a dat asigurări în ceea ce priveşte cursul de schimb al yuanului că acesta este "mai flexibil" ca urmare a schimbărilor introduse de banca centrală a Chinei vara trecută şi că autorităţile îmbunătăţesc şi calitatea statisticilor, dar şi politica de comunicare cu pieţele.