FMI AVERTIZEAZĂ: Dezechilibrele macroeconomice s-au accentuat în ţara noastră

M.I.
Macroeconomie / 7 iunie 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Dezechilibrele macroeconomice s-au accentuat în România, deficitul de cont curent şi cel fiscal s-au adâncit, presiunile inflaţioniste sunt din nou în creştere iar dacă politicile nu-şi vor putea schimba direcţia ţara se poate confrunta inclusiv cu o scădere a veniturilor care va afecta în special persoanelor cu venituri reduse, avertizează Fondul Monetar Internaţional.

Potrivit FMI, în primul rând, consolidarea fiscală trebuie însoţită de înăsprirea politicii monetare şi o flexibilitate mai mare a cursului de schimb.

"Creşterea condusă de consum a rămas solidă, majorând veniturile populaţiei spre cele din Europa Occidentală. Totuşi, s-au accentuat de asemenea dezechilibrele macroeconomice: deficitul fiscal şi cel de cont curent s-au adâncit iar presiunile inflaţioniste sunt din nou în creştere. Dacă politicile nu-şi vor schimba direcţia, progresele în realizarea convergenţei se vor diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale ale pensionarilor şi vor fi afectaţi semnificativ în special săracii. Un mix de politici mult mai echilibrat este necesar pentru a reduce probabilitatea unei astfel de evoluţii: în primul rând şi cel mai important, consolidarea fiscală însoţită de înăsprirea politicii monetare şi o flexibilitate mai mare a cursului de schimb valutar. În plus, politicile trebuie să devină mai predictibile şi guvernanţa trebuie să se îmbunătăţească, pentru a creşte perspectivele pe termen mediu privind convergenţa veniturilor", se arată în declaraţia echipei FMI în ţara noastră, informează Agerpres.

Măsurile economice ale OUG 114 vor avea, probabil, efecte negative asupra dezvoltării economice

Mai multe măsuri economice incluse în ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114 vor avea, probabil, efecte negative asupra dezvoltării economice a României, a declarat vineri şeful misiunii FMI pentru România, Jaewoo Lee, în cadrul prezentării concluziilor de la finalul evaluării anuale a economiei româneşti.

"Mai multe măsuri incluse în OUG 114/2018 şi în amendamentele ulterioare oferă spaţiu pentru ajustări ulterioare, având în vedere efectele adverse probabile asupra dezvoltării economice. Taxele şi măsurile de încurajare adoptate către sectoare specifice - inclusiv faţă de bănci, sectorul construcţiilor şi sectorul de utilităţi - pot crea distorsiuni care să împiedice investiţiile sau alocarea eficientă a resurselor", a afirmat şeful misiunii FMI pentru România, conform Agerpres.

De asemenea, nivelul salariului minim ar trebui stabilit pe viitor pe baza unui mecanism care să analizeze îmbunătăţirea productivităţii, deoarece majorarea continuă şi rapidă a salariilor fără o creştere a productivităţii afectează competitivitatea, a declarat, vineri, şeful misiunii FMI pentru România, Jaewoo Lee, în cadrul prezentării concluziilor evaluării anuale a economiei româneşti.

"Creşterea rapidă şi continuă a salariilor - inclusiv a salariului minim - care depăşeşte productivitatea dăunează competitivităţii. Pe viitor, salariile minime ar trebui stabilite printr-un mecanism transparent şi obiectiv care să reflecte creşterea productivităţii", se precizează în analiza făcută de FMI şi transmisă de Jaewoo Lee.

Reprezentantul Fondului a cerut Guvernului şi o reformă decisă la nivelul întreprinderilor de stat.

"O reformă hotărâtă a întreprinderilor de stat, însoţită de un angajament pentru o guvernanţă corporativă puternică, ar îmbunătăţi performanţele financiare şi serviciile lor pentru public. Sunt necesare eforturi pentru îmbunătăţirea investiţiilor în infrastructura publică, inclusiv pentru o absorbţie mai eficientă a fondurilor UE", a apreciat reprezentantul Fondului, conform Agerpres.

Acesta a atras atenţia că proiectele în parteneriat public-privat sunt riscante şi ar trebuie înlocuite cu proiectele cu finanţare europeană.

"Proiectele în parteneriat public-private implică adesea riscuri substanţiale. Prin urmare, astfel de proiecte ar trebui să facă obiectul unor analize atente în privinţa oportunităţii, a riscurilor fiscale şi a opţiunilor de finanţare alternative (de exemplu, fonduri UE)", se menţionează în documentul FMI.

Pe de altă parte, FMI recomandă Guvernului să renunţe la creşterile masive de salarii, în favoarea finanţării investiţiilor.

"De asemenea, există posibilităţi pentru îmbunătăţiri pe partea cheltuielilor. Structura bugetului poate fi îmbunătăţită prin creşterea moderată a cheltuielilor rigide - cu pensiile şi salariile - pentru a face loc majorării investiţiilor. Eficientizarea cheltuielilor poate fi îmbunătăţită prin consolidarea suplimentară a achiziţiilor publice şi a controlului cheltuielilor", se precizează în evaluarea FMI, scrie Agerpres.

De asemenea, reprezentantul FMI la Bucureşti a recomandat înăsprirea politicii monetare.

"Înăsprirea suplimentară a politicii monetare este necesară deoarece presiunile inflaţioniste ar urma să rămână ridicate. Inflaţia este stimulată de noile măsuri de relaxare fiscală, de producţia care este peste potenţialul său pe termen lung şi de creşterea rapidă a salariilor. Prima linie a apărării împotriva inflaţiei ridicate şi a pierderii veniturilor reale ale oamenilor trebuie să fie independenţa şi credibilitatea BNR. O doua - înăsprirea politicii monetare. Managementul strict al lichidităţilor anunţat de BNR este un pas în direcţia potrivită. Prin contrast, recent introdusul indice de referinţă pentru împrumuturile bancare va limita transmiterea politicii monetare", a transmis Jaewoo Lee.

Acesta a mai atras atenţia Guvernului României asupra necesităţii continuării combaterii corupţiei.

"Reducerea corupţiei contribuie la îmbunătăţirea veniturilor guvernamentale, la creşterea eficienţei cheltuielilor şi la consolidarea competitivităţii. În timp ce iniţiativele anticorupţie ale României au fost recunoscute pe plan internaţional, unele dintre amendamentele la Legile justiţiei şi codurile penale au fost criticate pentru ameninţări la adresa independenţei sistemului judiciar al României şi pentru slăbirea capacităţii de combatere a corupţiei. Cu toate acestea, salutăm angajamentul ferm făcut de Guvern de a susţine independenţa judiciară şi statul de drept", a completat reprezentantul FMI, conform Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb