Majorarea salariului minim mult peste creşterea productivităţii muncii ar putea face mai mult rău decât bine în România, arată Fondul Monetar Internaţional (FMI) într-un raport elaborat în urma consultărilor cu România în baza Articolului IV din Statutul FMI şi publicat astăzi pe site-ul instituţiei.
Potrivit raportului, politica salariului minim poate furniza protecţie muncitorilor cu venituri scăzute. Totuşi, cu majorarea semnificativă planificată pentru acest an, ponderea salariului minim în salariul mediu în România va depăşi media din regiune, ceea ce ar putea submina competitivitatea externă şi ar putea afecta crearea locurilor de muncă, în special pentru angajaţii cu competenţe scăzute şi în industriile unde forţa de muncă este numeroasă.
Experţii FMI recomandă ca ritmul majorării salariului minim în viitor să fie moderat şi să echilibreze argumentele sociale cu sporirea competitivităţii, a productivităţii şi a perspectivelor de muncă. Ar fi util să se înfiinţeze un comitet de experţi pentru piaţa forţei de muncă şi periodic să se reevalueze impactul politicilor din domeniul forţei de muncă, inclusiv salariile minime, se mai arată în raport.
De la 1 mai, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a crescut la 1.250 de lei, pentru un program complet de lucru de 8 ore pe zi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2016, 19:22)
Fmi ne spune sa fim la salari ca in China in Europa ?
Bine Tarule!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2016, 19:26)
Cum sa ne repatriem cele 4 milioane de conationali care castiga afara 1500 euro si in tara aceeasi treaba primeste 250-300 euro in mana ?
2.1. micsoram salariile afara (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 11.05.2016, 22:22)
sau il exportam pe domnul Isarescu in locul domnului Draghi