FMI cere europenilor să ofere Greciei o reducere suplimentară a datoriei

Andrei Stan
Internaţional / 24 septembrie 2016

FMI cere europenilor să ofere Greciei o reducere suplimentară a datoriei

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a lansat vineri un nou apel către statele europene pentru ca acestea să fie de acord cu o "reducere suplimentară a datoriei Greciei" şi de asemenea să revizuiască în jos obiectivele de excedent bugetar pe care le-au impus Greciei, informează AFP, citată de Agerpres.

În evaluarea sa anuală a economiei Greciei, care este separată de discuţiile pe care le poartă în prezent Grecia şi creditorii săi internaţionali pe tema programului de asistenţă, FMI este de părere că obiectivul unui surplus bugetar de 3,55% din PIB în 2018 este puţin probabil să fie atins.

"Chiar şi în cazul punerii integrale în practică a măsurilor de austeritate şi reformelor prescrise, Grecia are nevoie de o reducere a datoriei trebuie calibrată pe baza unor ţinte fiscale şi de creştere credibile", se arată în raportul FMI.

Această reducere a datoriei publice a Greciei, care se apropie de 180% din PIB în pofida a trei planuri succesive de susţinere acordate de UE şi FMI începând din 2010, trebuie să fie aprobată de "partenerii europeni", a insistat reprezentantul FMI în Grecia, Delia Velculescu. Aceasta a salutat faptul că zona euro a acceptat, în luna mai, principiul unei astfel de reduceri, adăugând că, dacă anumite măsuri de reducere a datoriei pe termen mediu şi lung avute în vedere de europeni sunt ''specifice şi pot fi cuantificate", altele nu au aceleaşi caracteristici.

Velculescu a mai spus că se poartă discuţii pentru un nou program de asistenţă cu FMI. "Ne aşteptăm să avem un program cu Grecia, dar avem nevoie de ambele picioare ale programului", a spus Velculescu referindu-se pe de o parte la necesitatea ca Grecia să adopte reformele promise iar pe de altă parte la necesitatea unei reduceri semnificative a datoriei Greciei.

De mai multe luni, FMI şi zona euro au opinii diferite cu privire la modalitatea în care Grecia poate să pună capăt unei crize financiare, economice şi sociale care durează de şase ani. În timp ce FMI pledează pentru o relaxare a austerităţii precum şi o reducere rapidă şi decisivă a datoriei, zona euro insistă pe ortodoxia bugetară şi o amânarea a subiectului reducerii datoriei după alegerile legislative care vor avea loc în Germania la finalul lui 2017.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Cu aproape un minut in urma, in Bucuresti a avut loc un cutremur.

    1. Cutremurul a fost scurt (15-20 de secunde), a fost brusc (n-a fost precedat de nici un zgomot) si indeajuns de violent sa-mi fuga scaunul din dreptul computerului.

      Abia dupa producerea lui, ciinele (un ciobanesc bucovinean urias) a inceput sa urle. 

      L-am simtit. La etajul 11 se simte tare...

    Pai cum vine asta?Cine împrumută nu își plateste mai nou, datoria?Ce bine!Ma apuc și eu de făcut împrumuturi și apoi stau frumos la soare sau la o terasa sub umbrele și bea o cafeluta, mai invirt pe degete câteva margeluse,mai trag în pui de somm, apoi un gratarel,un spritulet,și iată cum, intr-un mod plăcut îmi plătesc alții datoria...Ca asa e mai nou în Europa

    1. Te poti uita la problema in 2 moduri:A) ai naibii greci lenesi si hoti ; B) niste politicieni greci verosi care au furat tara COMBINAT cu rapacitatea FMI + altor creditori. In ambele variante , NISTE greci sunt hoti si NISTE greci sunt lenesi. DAR nu neaparat aceeasi. La nivel de tara, grecii au si ei spirala neputintei lor de a iesi dintr-un "format" de lene si delasare; insa, oricine a fost in vacanta in Grecia a experimentat soarele ala doborator care, numai la munca nu te inspira. Nu stiu daca este o scuza pentru lene; stiu sigur ca nu este o scuza pentru furt. Insa, pana una alta trebuie sa ne uitam in ograda noastra, unde hotii din parlament si alte functii cheie s-au intrecut in maiestrie unii pe altii timp de 26 de ani, aducand tara in semi-ruina.

      Cred ca nu sunt doar doua moduri de interpretare, ba mai multe.

      Il adaug pe al treilea: in unele state, consumul de droguri nu se pedepseste, ci doar traficul. 

      In Occidentul protestant, se pedepseste doar consumul de credite, iar deloc traficul. 

      Drogurile si creditele au unele aspecte comune: stimuleaza fantezia si desprind truda din viata. 

      Convulsiile grecesti sint consecinte ale regimului de dezintoxicare. Uneori, deznodamintul dezintoxicarii este moartea.

      Obtinem un mort sanatos. 

      este raspunsul. Alternativa ar fi SOUTHSTREAM

      Sa nu credem ca toata aceasta datorie "uriasa" pe care a acumulat-o Grecia in perioada...din urma...nu se cunostea de aceste organisme internationale....Credeti ca bancile din Germania care sunt..considerate mari creditori ai Greciei...Fiecare creditor are specialisti lui....si observa ...cum decurg situatiile ec.fin. a fiecarui debitor in parte dar a unei tari.

      Dar in sinea lor...lasa ca strangem bani de la "prosti"...27 tari din UE...si uite asa cu multa lejeritate d-na Merkel..a recuperat o parte din EURO pentru bancile DEUSCHE Bank...si Commercial Bank....Iar noi ..plangem de mila pe Greci...

      De ce a existat ....Brexitul ????? 

      Grecia a dat faliment. Creditorii au preferat sa continue schema Ponzi si numesc pierderea datoria Greciei.

      In capitalism datoriile care nu pot fi platite nu vor fi platite. 

      Da

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb