FMI: Creditele către sectorul privat vor creşte cu 6,8% în 2011, iar cele pentru stat cu 33,6%

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 ianuarie 2011

Soldul creditelor către sectorul privat din România va creşte în acest an cu 6,8%, la 222,187 miliarde lei, iar împrumuturile către sectorul public vor avansa cu 33,6%, la 77,677 miliarde lei, mai rapid decât anul trecut, estimează FMI.

În 2010, creditul către sectorul public a urcat cu 23,8%, potrivit instituţiei financiare internaţionale, anunţă Mediafax.

Creditarea către sectorul privat ar urma astfel să accelereze pentru cel de-al treilea an consecutiv, după o creştere de 0,9% în 2009, respectiv un avans estimat la 4,1% în 2010. În 2008, ultimul an de boom economic înainte de intrarea în criză, creditarea către firme şi populaţie creştea cu 33,7%.

"Creditarea către sectorul privat a stagnat de la începutul anului 2009, scăderea împrumuturilor în moneda locală fiind contrabalansată de creşterea creditelor în valută, care reflectă în mare parte repatrierea creditelor offshore. Pe de altă parte, creditarea către guvern generează acum 20% din soldul total al împrumuturilor bancare, faţă de 8% la finele lui 2008", se arată în raportul întocmit de experţii FMI după încheierea misiunii din octombrie-noiembrie pentru cea de-a şasea evaluare a acordului stand-by.

Potrivit datelor BNR, soldul creditului neguvernamental era de 207,9 miliarde de lei în noiembrie 2010, în creştere cu 3,5% faţă de luna similară din 2009. Creditul guvernamental a crescut totodată cu 23,1%, la 58,291 miliarde lei.

FMI anticipează că împrumuturile neperformante vor continua să crească până la mijlocul acestui an, din cauza activităţii economice slabe şi a impactului măsurilor de austeritate asupra veniturilor populaţiei.

FMI: Autorităţile din România trebuie să rămână vigilente faţă de unele bănci mici

Autorităţile din România "trebuie să rămână vigilente faţă de unele bănci mici", care controlează cumulat mai puţin de 2% din activele din sistem, confruntate cu o deteriorare rapidă a calităţii creditelor, avertizează FMI într-un raport prezentat ieri.

Sistemul bancar este bine capitalizat, cu o rată medie de adecvare a capitalului de 14,6% la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, notează FMI. Totodată, indicatorul de stabilitate financiară depăşeşte 11% în cazul tuturor băncilor din sistem, în timp ce minimul reglementat este de 8%.

"Cu toate acestea, autorităţile trebuie să rămână vigilente faţă de unele bănci mici (totalizând mai puţin de 2% din activele sistemului), care au înregistrat o deteriorare rapidă a calităţii creditelor şi au provizioane mai reduse faţă de media sistemului", se arată în raport.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb