FMI: Creşterea gradului de îndatorare a gospodăriilor, risc la adresa stabilităţii financiare

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 octombrie 2017

FMI: Creşterea gradului de îndatorare a gospodăriilor, risc la adresa stabilităţii financiare

Fondul Monetar Internaţional a emis ieri un avertisment guvernelor care vor să stimuleze creşterea economică pe baza cheltuielilor de consum făcute pe datorie, subliniind că riscă să se confrunte cu o nouă criză financiară, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Într-un raport publicat înaintea reuniunilor anuale ale FMI şi Băncii Mondiale, care vor avea loc săptămâna viitoare, la Washington, Fondul susţine că analizele sale cu privire la cheltuielile de consum şi gradul de îndatorare a gospodăriilor arată că economiile beneficiază în primii doi-trei ani după ce gospodăriile şi-au majorat gradul de îndatorare, după care riscurile încep să se acumuleze. După ce creşterea devine dependentă de datoriile gospodăriilor durează doi-trei ani până când se declanşează o criză financiară, se arată în raportul FMI privind stabilitatea financiară globală, publicat marţi.

Potrivit analizelor efectuate de economiştii FMI, gradul de îndatorare a gospodăriilor a crescut constant în deceniul care a urmat crizei financiare globale din 2008, iar nivelul mediu de îndatorare a gospodăriilor din economiile avansate a urcat de la 52% din PIB în 2008, la 63% din PIB anul trecut. În cazul economiilor în curs de dezvoltare nivelul de îndatorare a gospodăriilor este mai mic, dar a crescut de la 15% din PIB în 2008, la 21% din PIB anul trecut.

Economiştii FMI au ajuns la aceste cifre după ce au analizat 80 de economii avansate şi în curs de dezvoltare care au înregistrat creşteri economice pe termen scurt, urmate ulterior de creşterea pericolelor.

"Un grad mai mare de îndatorare a gospodăriilor este asociat cu o probabilitate mai mare a unei crize bancare, în special atunci când datoria este deja mare, precum şi cu un risc mai mare de scădere a preţului acţiunilor băncilor", se arată în raportul FMI.

Prin împrumuturi, gospodăriile pot cumpăra bunuri şi servicii, stimulând consumul şi gradul de ocupare, precum şi creşterea preţului caselor şi acţiunilor băncilor, ceea ce duce la o expansiune a economiei. Însă raportul FMI subliniază că, după un an sau doi, această relaţie devine una negativă, pe măsură ce gospodăriile sunt puternic îndatorate, ele devin vulnerabile la şocurile negative.

FMI va prezenta săptămâna viitoare, la Washington, noile sale prognoze macroeconomice globale cu ocazia Adunării anuale, care se va desfăşura în perioada 10-15 octombrie şi va reuni principalii lideri ai economiei mondiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb