FMI: "Listarea Romgaz - un succes, eşecul privatizării CFR Marfă - un pas înapoi"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Companii / 6 noiembrie 2013

FMI: "Listarea Romgaz - un succes, eşecul privatizării CFR Marfă - un pas înapoi"

Listarea pachetului de 15% din acţiunile Romgaz pe Bursa de Valori Bucureşti reprezintă "un succes", potrivit şefului misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în ţara noastră, Andrea Schaechter. Domnia sa a adăugat, însă, că nefinalizarea vânzării deţinerii majoritare la CFR Marfă reprezintă "un pas înapoi". Guvernul îşi menţine angajamentul de a continua procesul de privatizare, iar între timp va susţine restructurarea companiei, a declarat domnia sa.

"Oferta iniţială pentru pachetul de 15% din acţiunile Romgaz a reprezentat un success. Această tranzacţie are o valoare de referinţă pentru sectorul întreprinderilor de stat din România şi pentru pieţele de capital din România. Este o realizare care se evidenţiază în ultimele luni", a susţinut Andrea Schaechter.

Pe lista progreselor Executivului în privinţa reformelor structurale, şeful misiunii FMI a enumerat avansarea pe linia pregătirii reformelor în sectorul sănătate, continuarea liberalizării preţurilor la energie şi întărirea managementului finanţelor publice prin prioritizarea mai clară a proiectelor de investiţii finanţate în bugetul anului viitor.

Termenul stabilit pentru finalizarea privatizării CFR Marfă, respectiv jumătatea anului 2015, este unul maxim, iar realizarea acestui obiectiv mai devreme ar fi văzută "cu ochi buni" de FMI, însă dacă planul de restructurare eşuează, Guvernul urmează să ia în calcul alte opţiuni, conform lui Andrea Schaechter.

"Ce s-a angajat Guvernul să facă mai departe e să încerce să caute un investitor strategic pentru CFR Marfă. Termenul 2015 este unul maxim, în mod clar dacă se poate face mai devreme acest lucru se va face şi va fi bine văzut. Este important ca această privatizare să se facă cum trebuie şi, între timp, este important ca echipa de conducere a companiei să ia măsuri de restructurare pentru eficientizarea acesteia şi pentru evitarea acumulării de noi arierate, a unor rezultate financiare proaste care să fie preluate de bugetul de stat", a declarat domnia sa.

"Obiectivul în mod clar este stabilit, Guvernul trebuie să ia în considerare toate opţiunile, cea care s-a luat în calcul la acest moment este restructurarea. Dacă acest plan, cu restructurare şi continuarea procesului de privatizare, nu va funcţiona, Guvernul trebuie să-şi reconsidere opţiunile", a răspuns Andrea Schaechter, întrebată dacă s-a luat în calcul intrarea în insolvenţă a companiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca FMI lauda IPO-ul la Romgaz, se confirma ca pretul de vanzare a fost unul foarte prost pentru Romania, dar foarte bun pentru FMI si investitorii din afara tarii care au luat peste 60% din oferta!

    1. un investitor institutional care nu se scoala din pat daca nu exista un discount. Cu toate ca a catadicsit sa se dea jos inca nu prea si-a deschis bine ochii deoarece in scrisoarea FMI din toamna erau doua termene care au fost date pentru finalizarea privatizarii : mijlocul lui octombrie si final de decembrie. Ar fi fost penibil sa afle doamna profesoara Lagarde ca invataceii nu si-au facut temele. Ai aici dovada care ar trebui sa-i lase corigentzi :-) "CFR Marfa:

      We will fulfill our obligations under 

      the sale purchase agreement for the 

      majority sale of CFR Marfa and close the tr 

      ansaction (exchange of payment for shares) by 

      the mid-October 2013." si al doilea pasaj unde apare elegia din decembrie, cantare ce aduce inca 1,2 miliarde de rony la arierate :-( :"The end-December 2013 target will be adjusted up 

      ward by 1.2 billion lei in the event that the 

      CFR Marfa majority prioritization is not conclude 

      d, i.e., the conditions precedent in the sale- 

      purchase agreement were not comp 

      leted and hence the transfer of 

      a majority of shares in CFR 

      Marfa in exchange for payment from the stra 

      tegic investor could not take place by

      December 31, 2013. " " 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb