FMI ne îndeamnă să fim atenţi la deficitul fiscal

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 decembrie 2006

Jeroen Kremers, director executiv în cadrul FMI

Jeroen Kremers, director executiv în cadrul FMI

Aderarea Româ­niei la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, reprezintă o realizare majoră, fiind totodată un factor determinant pentru dezvoltarea economică a ţării, consideră Jeroen Kremers, director executiv în cadrul FMI, reprezentant al României în Consiliul de Administraţie al instituţiei. Domnia sa a organizat, ieri, o întâlnire restrânsă cu jurnaliştii, în cadrul căreia şi-a prezentat impresiile referitoare la evoluţia ţării noastre. În ce priveşte anul care se încheie, domnul Kremers a apreciat creşterea economică a României, estimată la 7,5% - "cifră foarte bună" în opinia sa, precum şi procesul de dezinflaţie - de la 8,5% în 2005 la 5% anul acesta. Jeroen Kremers a mai menţionat că, deşi este prematur pentru estimări pe întregul an, deficitul fiscal a fost destul de echilibrat la finele lunii noiembrie, ceea ce înseam­nă că acest indicator "se va încadra în limite rezonabile".

Reprezentantul FMI a făcut referire şi la provocările anului care vine, subliniind că ţara noastră va trebui să-şi menţină stabilitatea macroeconomică. "Provocările majore ale anului 2007 vor fi controlul creşterilor salariale, al deficitului fiscal şi continuarea politicilor structurale, a investiţiilor în infrastructură, drumuri, educaţie, perfecţionare profesională, continuarea reformelor structurale - a pensiilor spre exemplu", a declarat Jeroen Kremers. Conform spuselor sale, controlul creşterilor salariale va trebui să privească atât sistemul public, cât şi cel privat, mai ales că, în acest moment, "toată lumea aşteaptă ca, odată cu intrarea în UE, să câştige mai mult, respectiv să cheltuiască mai mult". În opinia oficialului FMI, acest proces trebuie să se facă gradual, astfel că majorarea salariilor trebuie să se producă după creşterea competitivităţii.

În privinţa deficitului fiscal, Jeroen Kremers a precizat că un deficit de 3% din PIB este "o limită pentru vremuri grele, nu o ţintă pentru o perioadă bună". Reprezentantul FMI a spus că acest control este foarte important dacă luăm în considerare deficitul de cont curent. "El trebuie finanţat prin intrările de capital, iar în acest caz încrederea investitorilor este esenţială", spune Jeroen Kremers, adăugând că, până acum, deficitul de cont curent a fost finanţat cu destul de multă uşurinţă, în baza influxurilor de capital, respectiv a banilor proveniţi din privatizări. "România trebuie să menţină încrederea investitorilor", afirmă domnul Kremers, anticipând că bani vor continua să vină şi în 2007, dat fiind că mai sunt privatizări de realizat.

Evoluţia leului, greu de anticipat

Jeroen Kremers ne-a declarat că nu poate previziona cum va evolua moneda noastră în 2007, considerând, însă, că nivelurile actuale atinse de leu trebuie luate în considerare. "Anul acesta au fost presiuni datorită intrărilor de capital, iar dacă acest lucru va continua sau nu, depinde de factorii externi", a conchis oficialul FMI.

Privatizarea CEC nu trebuie amânată

Jeroen Kremers este de părere că statul nu ar avea niciun avantaj dacă va păstra CEC în posesia sa. "Privatizarea CEC este o idee bună, iar modalitatea în care se va realiza acest proces trebuie să fie una corectă", declară Jeroen Kremers, adăugând că nu trebuie amânată prea mult privatizarea. Domnia sa atrage atenţia că, dacă România va aştepta prea mult, vor veni alte bănci pe segmentul economisirii, iar poziţia CEC se va deteriora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb