FMI: Politicile lui Donald Trump, posibilă ameninţare pentru stabilitatea financiară globală

Ziarul BURSA #Internaţional / 20 aprilie 2017

FMI: Politicile lui Donald Trump, posibilă ameninţare pentru stabilitatea financiară globală

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat, ieri, că propunerile preşedintelui SUA, Donald Trump, referitoare la reducerea taxelor pentru companii şi revenirea asupra unor modificări aduse reglementării financiare, ar putea da naştere unui comportament de asumare excesivă de riscuri similar cu cel care a precedat criza financiară din 2008, informează Reuters.

În raportul său bianual intitulat "Global Financial Stability Report", FMI susţine că, în general, riscurile la adresa stabilităţii financiare s-au redus în ultimele şase luni pe fondul îmbunătăţirii ritmului de creştere a economiei mondiale şi a majorării dobânzilor care au dus la îmbunătăţirea câştigurilor băncilor. Cu toate acestea, Fondul avertizează că firmele americane ar putea să nu poată să transfere lichidităţile apărute de pe urma propunerilor lui Donald Trump, vizând reducerea taxelor pe companii, în investiţii productive care să stimuleze creşterea economică sustenabilă, conform Agerpres. În schimb, Fondul susţine că acest val de lichidităţi, care va include şi profiturile repatriate de corporaţii, va fi direcţionat spre investiţii riscante.

"Cash flow de pe urma reformelor fiscale ar putea apărea mai ales în sectoarele care în trecut s-au angajat în asumarea excesivă de riscuri financiare", subliniază FMI.

Raportul publicat ieri precizează că cele mai recente modificări majore ale sistemului de taxe au fost urmate de o creştere a asumării de riscuri financiare, precum reforma fiscală din 1986 şi amnistia privind repatrierea profiturilor companiilor din 2004. În ambele cazuri, aceste reforme ale sistemului de taxe au dus la asumarea excesivă de riscuri care au fost urmate de recesiuni, în 1990 şi 2008.

Dacă piaţa din SUA nu va avea capacitate de a absorbi stimulentele apărute de pe urma propunerilor preşedintelui Donald Trump vizând reducerea taxelor şi cheltuielile în infrastructură, atunci inflaţia şi dobânzile ar putea creşte mai rapid decât se preconizează. La rândul lor, aceste creşteri ar putea majora volatilitatea de pe piaţă şi costul cu serviciul datoriei pentru companii.

De asemenea, FMI este de părere că există loc pentru o ajustare fină a reglementărilor din sectorul financiar american dar atrage atenţia asupra unei diluări generale a noilor norme mai stricte de capital pentru băncile americane introduse după criza financiară din 2008.

Raportul FMI mai susţine că riscurile la adresa stabilităţii financiare de pe pieţele emergente rămân ridicate. În plus, aceste economii se confruntă cu o ameninţare dublă din partea creşterii protecţionismului care ar putea reduce cererea pentru exporturile lor, precum şi din partea unei creşteri mai rapide a inflaţiei şi a dobânzilor în SUA, care ar putea duce la ieşiri semnificative de capital şi ar îngreuna serviciul datoriei externe pentru economiile emergente.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb