FMI prognozează creştere economică constantă şi reducerea inflaţiei

A.D.
Internaţional / 11 ianuarie

Sursa foto:Kristalina Georgieva/Facebook

Sursa foto:Kristalina Georgieva/Facebook

FMI va prognoza o creştere constantă a economiei mondiale şi reducerea inflaţiei, într-un update al raportului "World Economic Outlook" ce va fi publicat pe 17 ianuarie, a anunţat Kristalina Georgieva, potrivit Reuters.

Georgieva a menţionat că economia americană performează "puţin mai bine" decât se aştepta, în ciuda incertitudinilor legate de politicile comerciale ale preşedintelui ales Donald Trump, care adaugă obstacole economiei globale şi influenţează creşterea dobânzilor pe termen lung.

Având în vedere că inflaţia se apropie de ţinta Rezervei Federale americane şi că piaţa muncii rămâne stabilă, Fed poate aştepta noi date înainte de a decide reduceri suplimentare ale dobânzii. În general, se aşteaptă ca dobânzile să rămână "la un nivel ridicat pentru o perioadă".

FMI va publica un update la raportul său despre perspectivele economiei mondiale pe 17 ianuarie, cu câteva zile înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă. Comentariile lui Georgieva sunt primul indiciu al revizuirii previziunilor globale ale FMI pentru acest an, însă ea nu a oferit prognoze detaliate.

În octombrie, FMI a îmbunătăţit previziunile de creştere economică pentru SUA, Brazilia şi Marea Britanie, dar a redus estimările pentru China, Japonia şi zona euro, din cauza riscurilor legate de posibile noi războaie comerciale, conflicte armate şi înăsprirea politicii monetare. FMI a menţinut estimările de creştere globală pentru 2024 la 3,2%, dar a redus prognoza pentru 2025 la 3,2%, din cauza încetinirii aşteptate pentru statele emergente. Totodată, a avertizat că pe termen mediu creşterea economică globală va scădea la 3,1%, sub tendinţele pre-pandemice.

"Nu există nicio surpriză că, având în vedere mărimea şi rolul economiei americane, există un interes la nivel global în direcţiile de politică ale următoarei administraţii, în special cu privire la tarife, taxe, dereglementare şi eficienţă guvernamentală", a afirmat Georgieva.

"Această incertitudine este deosebit de ridicată când vine vorba de direcţia viitoare a politicii comerciale, adăugându-se la obstacolele cu care se confruntă economia globală, în special pentru ţările şi regiunile care sunt mai integrate în lanţurile globale de aprovizionare", a completat Georgieva.

Creşterea economică ar urma să stagneze în Uniunea Europeană şi să slăbească uşor în India, în timp ce Brazilia se confruntă cu o inflaţie uşor mai mare. În China, FMI anticipează presiuni pe partea de dezinflaţie şi continuarea dificultăţilor în cererea internă, conform declaraţiilor Kristalinei Georgieva.

Majoritatea ţărilor trebuie să adopte măsuri de austeritate după cheltuielile mari din timpul pandemiei şi să implementeze reforme pentru a stimula creşterea durabilă. Ea a adăugat că, în majoritatea cazurilor, acest lucru poate fi realizat fără a compromite perspectivele de creştere. De asemenea, Georgieva a subliniat că economiile nu pot ieşi din criză prin împrumuturi, ci doar prin creştere economică, avertizând că perspectivele pe termen mediu pentru economia globală sunt cele mai scăzute din ultimele decenii.

În luna octombrie, FMI a revizuit estimările de creştere economică pentru România, scăzându-le la 1,9% pentru 2024, faţă de 2,8% prognozate în aprilie. Conform noilor prognoze, economia românească ar urma să accelereze până la 3,3% în 2025.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb