Euro şi lira sterlină vor avea o pondere mai mare, în detrimentul dolarului şi al yenului, la stabilirea valorii Drepturilor Speciale de Tragere (DST), anunţă Fondul Monetar Internaţional (FMI).
DST, un instrument financiar creat de FMI în 1969, ca supliment la rezervele oficiale deja existente ale ţărilor membre, reprezintă o unitate de cont a Fondului, a cărui valoare este calculată zilnic, pe baza unei medii ponderate a principalelor valute internaţionale (dolar, lira sterlină, yen japonez şi euro).
"Cele patru monede care îndeplinesc criteriile de selecţie cerute pentru includerea în coşul de evaluare a DST rămân dolarul american, euro, lira sterlină şi yenul japonez", a precizat FMI, subliniind că, de la 1 ianuarie 2011, coeficientul de ponderare atribuit fiecăreia din cele patru monede va fi modificat.
Dolarul rămâne cea mai importantă monedă din coşul de valute, însă ponderea sa relativă la determinarea valorii DST va scădea de la 44% la 41,9%. Ponderea euro va creşte de la 34% la 37,4%, în timp ce ponderea lirei sterline va creşte de la 11% la 11,3%. Coeficientul yenului va scădea de la 11% la 9,4%.
Compoziţia DST este revizuită o dată la cinci ani.