Economia mondială a fost salvată de pe marginea colapsului în 2012, dar ca redresarea să fie susţinută anul acesta trebuie aplicate reforme fiscale dure, conform directorului Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde.
În opinia sa, statele din întreaga lume, în special SUA şi cele din Europa, trebuie să continue măsurile fiscale şi reformele promise în vederea reducerii incertitudinilor care afectează creşterea.
"Am oprit colapsul, acum trebuie să evităm recidiva. Nu este timp pentru relaxare", a afirmat Lagarde, adăugând:
"Au fost realizate multe lucruri în privinţa noilor instrumente pe care europenii le au la dispoziţie pentru lupta împotriva crizei. Totuşi, unele instrumente nu s-au dovedit încă operaţionale. Sunt necesare progrese în privinţa uniunii bancare".
Oficialul FMI consideră că Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să relaxeze politica monetară şi este posibil să fie necesare mai multe reduceri de dobândă.
"Relaxarea monetară va fi adecvată pentru susţinerea cererii în regiune", a menţionat Lagarde.
Părerea sa nu este, însă, similară cu cea exprimată săptămâna trecută de preşedintele BCE, Mario Draghi, care a sugerat că nu vom asista prea curând la o relaxare a politicii instituţiei pe care o conduce.
Banca Centrală Europeană a decis, în 10 ianuarie, să menţină dobânda de referinţă la nivelul minim istoric de 0,75%, aşa cum arătau aşteptările analiştilor. Decizia s-a bazat pe îmbunătăţirea sentimentului privind economia zonei euro.