FMI - scos din pierderi de împrumuturile către Europa de Est

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 martie 2009

Criza financiară, sursă de venit pentru FMI.

Criza financiară, sursă de venit pentru FMI.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea înregistra, anul viitor, un profit de aproape 650 de milioane de dolari, datorită, în special, statelor din Europa de Est, care au solicitat împrumuturi de urgenţă pentru combaterea crizei financiare, susţine Claudio Loser, fost director în cadrul FMI.

În urmă cu doi ani, specialiştii estimau că FMi va înregistra pierderi de 360 de milioane de euro în 2010.

Luând în calcul datele unui raport întocmit de banca americană "JPMorgan Chase", în 2007, dobânzile şi comisioanele din împrumuturile în valoare de aproape 50 de miliarde de dolari acordate recent de FMI ar putea ajuta organizaţia să obţină din nou profit.

Claudio Loser a declarat: "Dacă FMI ar fi listat la bursă, mi-aş umple buzunarele. Vom vedea o creştere importantă a profiturilor Fondului".

Redresarea profitabilităţii instituţiei îi va permite directorului general al acesteia, Dominique Strauss-Kahn, să angajeze mai mulţi experţi în pieţele internaţionale, o zonă pe care se gândeşte să o îmbunătăţească.

În 2008, nivelul de creditare al FMI a fost cel mai redus din ultimii 25 de ani, drept pentru care executivul instituţiei a recomandat reducerea dependenţei acesteia de veniturile din dobânzi. În aceste condiţii, FMI a încercat să obţină aprobarea ţărilor membre pentru vânzarea a circa 12% din rezervele de aur, care se ridică la 103,4 milioane de uncii. Dar, redresarea finanţelor FMI ar putea amâna vânzarea de aur.

În ultimele şase luni, FMI a aprobat un împrumut de 16,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, 15,7 miliarde de dolari pentru Ungaria, 10,4 miliarde pentru Letonia, 2,5 miliarde pentru Belarus, 2,1 miliarde pentru Islanda, 7,6 miliarde pentru Pakistan şi 516 milioane pentru Serbia. În prezent, Turcia negociază pentru un acord de împrumut cu FMI.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, este încrezător că numărul statelor care vor solicita ajutorul FMI va spori în lunile următoare, din cauza înrăutăţirii situaţiei economice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este lamentabil ca actualii guvernanti vor sa apeleze la FMI sa obtina un imprumut , se pare, mai mare decat cel de pe vremea lui Ceausescu. Atunci acel imprumut a fost folosit pt. dezvoltarea economica a tarii si de abia l-am platit cu multe sacrificii pt. populatie. Acum ne imprumutam fara sa avem un obiectiv de dezvoltare, dar care se vrea sa fie un colac de salvare pt. guvernanti, rambursarea facandu-se dupa 4-5 ani, adica dupa ce actualii guvernanti n-or sa mai fie. FMI va avea numai de castigat. Nu pot sa inteleg cum de se intampla asa ceva la noi (mai bine zis nu vreau sa inteleg)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb