FMI vorbea, în 1997, despre tendinţa de apreciere a CHF

E.O.
Bănci-Asigurări / 3 octombrie 2018

FMI vorbea, în 1997, despre tendinţa de apreciere a CHF
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Fondul Monetar Internaţional (FMI) vorbea, încă din 1997, despre o tendinţă reală de apreciere a francului elveţian (CHF), după cum reiese dintr-un studiu realizat în acel an şi tradus de Grupul Clienţilor cu Credite în CHF.

    Conform contrabănci.ro, acest studiu a fost menţionat în cadrul unei hotărâri judecătoreşti pronunţată de Tribunalul Comercial din Croaţia, prin care a fost declarată nulitatea clauzei de risc valutar pentru toate contractele de credit în franci elveţieni. Atunci, opt bănci au fost obligate să-şi convertească împrumuturile în moneda naţională, la cursul istoric, pe motiv de neîndeplinire a obligaţiei de informare. Studiul FMI din 1997 cuprinde o serie de scenarii în legătură cu economia elveţiană, în contextul apariţiei monedei euro în anul 2002.

    Printre altele, lucrarea menţionează: "Tendinţa reală de apreciere a francului elveţian în ultimii ani, în ciuda unei rate reale persistente scăzute a dobânzii în Elveţia decât în Germania, implică existenţa unui termen rezidual persistent în relaţiile de paritate a dobânzii în termeni reali, ceea ce reflectă rentabilitatea reală mai mică pe care investitorii se pare că sunt dispuşi s-o accepte pentru privilegiul de a deţine activele exprimate în franci elveţieni. (...) Eficacitatea politicii fiscale expansioniste este limitată de implicaţiile ratei de schimb; o expansiune fiscală ar avea un impact pozitiv asupra cererii interne pe termen scurt, dar cu preţul unei aprecieri a cursului real de schimb, diminuându-i astfel impactul net asupra producţiei agregate. Pe de altă parte, o contractare fiscală ar provoca, într-adevăr, o depreciere a monedei, însă efectele directe ale reducerii consumului guvernamental asupra cererii interne ar putea depăşi efectele pozitive ale cererii. (...) Simulările au ilustrat riscurile suplimentare generate de constrângerile legate de politica monetară pentru a răspunde şocurilor externe într-un mediu cu niveluri scăzute de inflaţie internă şi rate ale dobânzii. În special, în următorii ani, politica monetară din Elveţia se va confrunta probabil cu unele alegeri dificile între pierderile de producţie pe termen scurt şi creşterile temporare dar semnificative ale inflaţiei pe termen mediu, deşi acest compromis ar putea fi atenuat de răspunsuri politice oportune şi puternice la politică".

    Ataşăm traducerea studiului FMI.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. interesant articolul insa de mai bine de 10 ani nici un rezultat ,nici o solutie ,bancile si in mod special Raiffaisen Bank isi fac de cap in Romania,statul respectiv onor BNR nici macar nu se sinchiseste sa se gandeasca la populatie,toate astea nu vor putea dura la infinit.

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    23 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9763
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
    Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb