FMI vrea creşterea dobânzii cheie, dar analiştii nu sunt de acord

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 august 2011

Mugur Isărescu a declarat, luna trecută, că se aşteaptă ca băncile să reducă dobânzile la creditele în lei, atât pentru populaţie, cât şi pentru companii şi să le aducă mai aproape de nivelul dobânzii de politică monetară, de 6,25%.

Mugur Isărescu a declarat, luna trecută, că se aşteaptă ca băncile să reducă dobânzile la creditele în lei, atât pentru populaţie, cât şi pentru companii şi să le aducă mai aproape de nivelul dobânzii de politică monetară, de 6,25%.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă Băncii Centrale să înăsprească politica monetară, în timp ce analiştii nu văd o schimbare a nivelului actual al dobânzii cheie, anul acesta.

Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să urce, spre sfârşitul anului, rata dobânzii de politică monetară, deşi inflaţia urmează să scadă, ca urmare a dispariţiei efectului majorării taxei pe valoarea adăugată, potrivit lui Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, citat de Bloomberg.

Domnia sa a declarat: "Semnalele preliminare pe care le-am perceput privind inflaţia din iulie par să fie foarte bune, aşa că presiunea s-a redus puţin. Am recomanda cu toate acestea băncii centrale să rămână înclinată către o politică restrictivă, să fie pregătită să meargă în sus, şi nu în jos, însă cheia este ceea ce se va întâmpla în iulie şi august".

Şeful misiunii FMI a explicat că vor exista majorări ale preţurilor administrate care sunt necesare pentru întreprinderile de stat şi de aceea precauţia este recomandată. În plus, domnia sa susţine că BNR ar trebui să se abţină de la reducerea rezervelor de valută, pe care băncile trebuie să le menţină, pentru că "nu ar fi o măsură înţeleaptă în acest moment".

Analiştii nu sunt de acord cu recomandarea înaintată de FMI. Aceştia susţin că în condiţiile în care inflaţia a urmat un trend descendent, nu este necesară majorarea ratei dobânzii cheie.

Lucian Anghel, economist şef la Banca Comercială Română (BCR), nu vede ca fiind oportună o astfel de decizie: "Nu cred că pentru moment este oportună majorarea dobânzii de politică monetară. Aş vedea acest lucru în condiţiile unui an electoral, când economia va prinde viteză. Acum când avansul economiei este sub potenţialul pe termen mediu şi lung, nu este oportun".

Domnia sa ne-a precizat că de obicei FMI reacţionează astfel: când inflaţia este sus şi dobânda de politică monetară trebuie să fie tot acolo. Însă acum, când inflaţia scade, cu atât mai mult nu este cazul unei majorări a dobânzii cheie, potrivit domniei sale. În plus, Lucian Anghel susţine că este posibil ca BNR să îşi modifice proiecţia de inflaţie, în jos.

Nici Ionuţ Dumitru, economist şef la Raiffeisen Bank, nu este de părere că este necesară o decizie care să urce dobânda de politică monetară.

"Aşa cum este situaţia actuală (perspectivele inflaţioniste sunt mult mai bune decât aşteptările, inflaţia va coborî spre sfârşitul anului sub 5%, noua estimare fiind de 4,7%), cu atât mai mult nu este bună o creştere a dobânzii de politică monetară", potrivit domniei sale.

Raiffeisen Bank a revizuit în scădere, luna trecută, prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an, la 4,5%-4,7%. În plus, pentru luna iulie, estimările băncii arată o scădere la 5,2%, de la 7,9%.

Melania Hăncilă, economist şef, în cadrul Volksbank, este de părere că majorarea ratei dobânzii cheie ar fi mai mult dăunătoare.

"Previziunea mea este de scădere cu 25 de puncte de bază a dobânzii cheie", potrivit domniei sale.

Mugur Isărescu se aşteaptă ca băncile să reducă dobânzile la creditele în lei

Nivelul actual al dobânzii de politică monetară este 6,25%, iar dobânzile la creditele în lei sunt duble comparativ cu acest nivel, susţine Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR. Domnia sa a declarat, luna trecută, că se aşteaptă ca băncile să reducă dobânzile la creditele în lei, atât pentru populaţie, cât şi pentru companii şi să le aducă mai aproape de nivelul dobânzii de politică monetară, de 6,25%.

Domnia a declarat, la acea dată: "Stau cu dobânzile la creditare (n.r. băncile comerciale) cu mult peste dobânda noastră şi în timpul acesta mai apar prin presă şi ne explică cum Banca Naţională nu stimulează creditul în lei".

Analiştii nu cred că băncile vor reduce, în perioada următoare, dobânzile la creditele în lei.

Melania Hăncilă ne-a precizat că instituţiile de credit ar reduce dobânzile doar dacă s-ar reduce şi dobânda de politica monetară. În schimb, în condiţiile actuale, în care indicele Robor nu are de unde să mai scadă, implicit nici dobânzile la credite nu se vor reduce, susţine domnia sa.

În prezent, indicele Robor la trei luni este de 5,29%, iar cel la şase luni, de 6,31%.

În opinia lui Lucian Anghel, dobânda nu este motivul primordial pentru care clienţii accesează un credit, ci sentimentul de încredere şi de stabilitate financiară. Domnia sa ne-a declarat că pe măsură ce inflaţia va scădea, economia va reporni şi dobânda de politică monetară se va reduce.

Economistul şef de la BCR ne-a mai precizat că dobânzile sunt deja pe un trend descrescător, dacă sunt analizate pe o perioadă de timp. Domnia sa a adăugat că, în zona euro, dobânda a fost la minime istorice şi creditarea tot nu s-a reluat.

În schimb, Ionuţ Dumitru consideră că ar putea fi posibilă reducerea dobânzilor la creditele în lei, având în vedere că este o concurenţă mare pe piaţă.

Dobânzile la creditele în lei, de nevoi personale, practicate de primele trei bănci din sistem, sunt de la 7% şi ajung până la 15%.

BCR acordă la creditul "Divers Extra" o dobândă fixă de 13,90%, iar pentru clienţii care au istoric cu banca, dobânda este de 14,90%, perioada de rambursare fiind de patru ani de zile.

La BRD, pentru o sumă de 30.000 lei, contractată pe o perioadă de şase luni, dobânda anuală este de 7,5%, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 13,02%.

Produsul Flexicredit, de la Raiffeisen Bank, pentru care clientul poate împrumuta între 3.000 şi 7.000 de euro, sumă echivalentă în lei, are o dobândă de 16,5%, DAE fiind de 18,44%. Pentru sumele în lei, care depăşesc 7.000 euro, dobânda este de 14,5%, iar DAE de 15,89%.

Consiliul Băncii Naţionale a României (BNR) are astăzi şedinţa de politică monetară.

Analiştii nu cred că băncile vor reduce, în perioada următoare, dobânzile la creditele în lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb