Fondul naţional de garantare transmite clarificări persoanelor fizice care au solicitat amânarea plăţii ratelor

C.B.
Bănci-Asigurări / 6 mai 2020

Fondul naţional de garantare transmite clarificări persoanelor fizice care au solicitat amânarea plăţii ratelor

Clienţii băncilor partenere care au obţinut suspendarea obligaţiilor de plată scadente în baza normelor băncilor, în acord cu creditorii, înainte de apariţia OUG nr. 37/2020, pot solicita, printr-o nouă cerere, aceleaşi condiţii de suspendare a plăţilor în baza prevederilor OUG 37/2020 pentru a prelungi cu până la 9 luni amânarea plăţilor.

Precizarea vine din partea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), care a transmis, miercuri, unele clarificări destinate persoanelor fizice care au solicitat suspendarea rambursării ratelor la credite, în urma întrebărilor transmise de acestea prin platforma de sesizări creată de către Ministerul Finanţelor Publice despre implementarea OUG 37/2020.

Această prelungire se va realiza în acord cu creditorii şi numai dacă debitorul se încadrează în prevederile OUG nr. 37/2020, transmite Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, subliniază Fondul într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

În cazul clienţilor care au depus solicitări în baza normelor şi ofertelor proprii ale băncilor înainte de aprobarea OUG 37/2020, amânarea ratelor va fi decisă de băncile comerciale în conformitate cu acele oferte, potrivit FNGCIMM.

Fondul nu poate oferi garanţii pentru amânarea ratelor bancare prin OUG 37/2020 decât pentru acele scadenţe pentru care a fost depusă o cerere de amânare ulterioară datei de intrare în vigoare a actului normativ, atrage atenţia instituţia.

Potrivit sursei citate, mai multe instituţii de credit au informat în mod corect clienţii care au depus solicitări înainte de intrarea în vigoare a OUG 37/2020 că pentru a beneficia de suplimentarea perioadei de amânare faţă de ofertele băncilor va fi nevoie de o nouă cerere, care trebuie depusă până la data de 14 mai.

În cazul în care aceşti clienţi nu vor depune o nouă solicitare, vor putea obţine amânări la plata ratelor doar pentru scadenţele pe care le-au oferit băncile înainte de apariţia OUG 37/2020, se menţionează în comunicatul Fondului.

Condiţiile de acordare a scrisorilor de garanţie emise în favoarea creditorilor, referitoare la criteriile care trebuie îndeplinite cumulativ de către creditul ipotecar pentru care se solicită garantarea, sunt: creditul a fost acordat până la data de 30 martie 2020, inclusiv; data scadenţei finale a obligaţiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractul de credit, este ulterioară datei de 30 martie 2020, inclusiv; creditul nu a fost declarat cu scadenţă anticipată până la data de 30 martie 2020, inclusiv; debitorul nu înregistrează rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv, sau a efectuat plata obligaţiilor restante până la data solicitării suspendării obligaţiei de plată, în condiţiile prevăzute la art. 2 alin 1) din OUG 37/2020.

FNGCIMM este mandatat de statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, să emită Scrisori de Garanţie prin care se obligă să plătească sumele garantate, la prima şi simpla cerere a creditorului, până la limita valorii scrisorii de garanţie, în cazul în care debitorul/debitorii nu şi-a/şi-au îndeplinit obligaţiile de rambursare stabilite conform graficului/graficelor de rambursare a dobânzilor eşalonate

FNGCIMM a încheiat convenţii de garantare cu un număr de 29 de finanţatori pentru acordarea de facilităţi de garantare pentru dobânzile eşalonate pentru creditele ipotecare acordate persoanelor fizice care au solicitat suspendarea rambursării ratelor la credite, se menţionează în comunicatul remis de instituţie.

Lista completă cu instituţiile bancare care permit suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor în baza OUG 37/2020 poate fi consultată pe site-ul www.fngcimm.ro, precizează Fondul.

Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, debitorii trebuie să trimită creditorilor solicitări cel mai târziu până la data de 14 mai 2020 inclusiv şi să îndeplinească condiţiile prevăzute în normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 37/2020, menţionează FNGCIMM.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Consider ca toate bancile,inclusiv IFN-urile ar trebui sa acorde facilitatile de suspendare si reesalonare a ratelor tuturor romanilor .Romania a imprumutat milioane de euro ptr.a sprijini bancile ,care drept multumire practica crle mai mari dobanzi din Uniunea Europeana !!!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb