După ce a reuşit să deruleze cu succes cea mai mare ofertă publică iniţială a anului din Europa, prin care a strâns 8,1 miliarde de lei (1,8 miliarde de dolari) din vânzarea unei participaţii la Hidroelectrica, compania americană Franklin Templeton vrea să folosească Fondul Proprietatea drept model pentru alte părţi ale lumii, transmite Bloomberg, conform agerpres.ro.
În România, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului Proprietatea pe 29 septembrie 2010. Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. Fondul Proprietatea este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor către acţionari şi creşterea valorii activului net pe acţiune prin investiţi realizate, în principal, în acţiuni şi valori mobiliare româneşti.
"Credem că acesta este un model care poate fi copiat. Am purtat discuţii cu o serie de alte ţări în legătură cu înfiinţarea unui vehicul similar cu Fondul Proprietatea", a declarat Johan Meyer, CEO al diviziei din România a Franklin Templeton, într-un interviu pentru Bloomberg. Potrivit lui Meyer, modelul Fondului Proprietatea ar putea funcţiona şi în alte foste ţări comuniste, cum ar fi Ucraina, dacă va exista voinţă politică.
La începutul acestui an, Franklin Templeton a semnat un memorandum de înţelegere cu Uzbekistan pentru a crea un fond naţional de investiţii care să ajute la atragerea investitorilor străini în companiile de stat.
"Mi-ar plăcea foarte mult să văd că se încearcă acest lucru şi în Africa de Sud, unde există un număr foarte mare de entităţi deţinute de stat, care ar putea beneficia foarte mult de pe urma unei game mai largi de acţionari", a mai spus Meyer, care este cetăţean sud-african.
În lunile următoare, Franklin Templeton va începe discuţiile pentru prelungirea mandatului de administrare a Fondului Proprietatea, iar noul mandat ar putea începe în luna aprilie 2024. De asemenea, Franklin Templeton va continua să exploreze planurile actuale de a lista şi alte pachete de acţiuni din portofoliu, în special cele la Salrom şi la Aeroporturi Bucureşti, potrivit lui Johan Meyer.
"Acestea sunt companii care ar putea fi listate de sine stătător", a declarat Meyer, care a apreciat însă că este prea devreme pentru a discuta calendarele pentru noi oferte.
1. Și aici se poate
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2023, 21:52)
FTempleton ar putea să fie administrato rpeste Sifuri!?? Dacă Parlamentul ar interveni ar putea constata o serie de ilegalități la Sifuri și ar putea să numească un nou administrato r??? Creștere de cel putin 30% garantat !
1.1. corect spus! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2023, 22:35)
statul a numit Franklin Templeton administrato rla Fondului Proprietatea! nu actionari FP
1.2. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 11.07.2023, 02:11)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2023, 22:05)
Sifurile nu mai exista ...daca mai ai actiuni la sifiri nu te înțeleg.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2023, 06:00)
Nu se vo rmai gasi nicaieri pe glob asa vaci de muls, ca de altfel sif-urile; pe plantatie e liber la orice;
Daca ar fi de construit azi de catre firme straine normal, cat ar costa sa faci toate barajele h2o? 10 mld? 10 mld e o autostrada...nu ne vindem, dar am dat-o gratis
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2023, 08:24)
Foarte multi romani au cumparat H2O la ipo, sper ca si tu fiind asa mare patriot !
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2023, 08:30)
N-a cumparat, el a luat pe gratis, ca gratis s-a dat h20.