FONDUL PROPRIETATEA, DESPRE METODOLOGIA ANRE: "Rata profitului reglementat nu este fundamentată"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii / 6 februarie 2019

"Piaţa locală de energie se distorsionează şi se încurajează importul de energie, ca urmare a reîntoarcerii la un regim de preţuri reglementat", arată Fondul

Stabilirea profitului reglementat la valoarea de 5% din suma costurilor aferente activităţii de producere a energiei electrice şi termice nu are niciun fundament economic, creează prejudicii financiare semnificative producătorilor afectaţi şi nu este în linie nici cu textul OUG 114/2018, susţin reprezentanţii Fondului Proprietatea (FP), unul dintre acţionarii celor două societăţi afectate puternic de plafonarea preţului la energie electrică, Nuclearelectrica (SNN) şi Hidroelectrica, potrivit sintezei de argumente publicată de către Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit FP, metodologia penalizează producătorii de energie care au luat măsuri de creştere a eficienţei şi reducere a costurilor şi creează un avantaj nejustificat producătorilor de energie electrică ineficienţi, Fondul cerând utilizarea unei referinţe de preţ de piaţă pentru stabilirea preţului la energie electrică vândută pe piaţa reglementată, cum ar fi, de exemplu, preţul pe Piaţa Zilei Următoare (PZU).

FP arată: "Reîntoarcerea la un regim de preţuri reglementate pentru producătorii de energie electrică va avea drept consecinţă imediată creşterea preţurilor pe OPCOM, cu efecte negative asupra economiei României, în ansamblu, încrederii investitorilor în predictibilitatea politicilor în domeniul energetic şi valorii de piaţă a companiilor afectate. (...) Piaţa locală de energie se distorsionează şi se încurajează importul de energie (...) realizând-se astfel un transfer de profit din economia românească spre cea străină. În timp, întreaga economia românească va fi afectată ca urmare a scăderii competitivităţii ceea ce va antrena o scădere a creşterii economice".

În opinia Fondului, reintroducerea mecanismului de preţuri reglementate va conduce la reducerea investiţiilor în capacităţile de producţie întrucât producătorii nu vor mai putea genera un profit suficient pentru a acoperi costul acestor investiţii, punând în pericol securitatea energetică a României.

Fondul Proprietatea mai spune că Ordinul ANRE nu tratează în mod echitabil producătorii de energie electrică, punând povara subvenţionării consumatorilor care beneficiază de furnizarea energiei electrice în mod reglementat în special în sarcina producătorilor care au costuri de producţie cele mai scăzute, respectiv Nuclearelectrica şi Hidroelectrica.

Fondul mai adaugă: "Reamintim că obligarea Hidroelectrica să vândă energie la preţuri reglementate a fost identificată de către administratorul judiciar al societăţii ca una dintre cauzele care au condus la insolvenţa Hidroelectrica. De asemenea, reamintim că Nuclearelectrica este o societate lis­tată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar obligarea societăţii să vândă energie la preţuri reglementate poate avea consecinţe negative asupra valorii societăţii şi posibilitatea acesteia de a realiza investiţiile strategice planificate de societate".

În ceea ce priveşte societatea Hidroelectrica, Fondul aminteşte că, în prezent, se are în vedere listarea societăţii la BVB, iar FP amintind că producătorul de energie electrică este cel mai important activ din portofoliul său.

"Astfel, în situaţia în care cantităţile de energie vândute pe piaţa reglementată vor fi însemnate, afectând în mod semnificativ situaţia financiară a societăţii, încrederea investitorilor în piaţa de capital va scădea în mod semnificativ cu efect negativ asupra preţului acţiunilor vândute de societate în cadrul ofertei publice de vânzare", subliniază Fondul Proprietatea.

Fondul mai consideră că metodologia ANRE de stabilire a preţurilor reglementate nu respectă legislaţia europeană în domeniu şi nu a fost stabilită în mod transparent.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb