Fondul Român de Contragarantare SA (FRC) are rolul de agent al statului în derularea componentelor Garant Construct şi Innovation din cadrul Programului IMM INVEST PLUS, cea mai mare schema de ajutor de stat pentru mediul de afaceri aprobată de Comisia Europeană pentru a contracara efectele războiului din Ucraina asupra IMM-urilor româneşti.
De la finalul lunii martie a.c. şi până în prezent, cu o echipă de specialişti care deţine know-how-ul necesar şi prin intermediul aplicaţiilor informatice dezvoltate in-house, FRC a reuşit să proceseze solicitările instituţiilor de credit care au fost selectate de beneficiarii eligibili interesaţi de obţinerea de finanţări bancare garantate de stat în proporţie de 90% şi alte facilităţi asociate împrumuturilor, respectiv subvenţionarea dobânzilor pe primele 12 luni şi a comisioanelor aferente creditelor pe toată perioada derulării acestora.
Astfel, în 8 luni de la debutul înscrierilor pe platforma imminvest.ro - Fondul Român de Contragarantare a depăşit borna de 1 miliard de lei garanţii în numele şi contul statului acordate companiilor care accesează împrumuturi bancare prin componenta INNOVATION, precum şi a celor care activează în domeniul construcţiilor, arhitecturii şi proiectării, prin componenta GARANT CONSTRUCT.
Fondul Român de Contragarantare SA a fost mandatat de Ministerul Finanţelor să acţioneze ca agent al statului în cadrul unor programe guvernamentale atât pentru IMM-uri şi mediul de afaceri, cât şi pentru categorii de beneficiari individuali şi, în această calitate, acordă garanţii în numele şi contul statului român, fiind administrator al plafoanelor de garantare disponibile pentru anul 2023.
Astfel, conform Legii nr.224 din 14 iulie 2023 pentru aprobarea OUG nr.95/2022 privind aprobarea programelor guvernamentale de creditare StudentInvest şi FamilyStart , Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, în calitate de ordonator principal de credite derulează anul acesta cele două programe de finanţare pentru tineri prin FRC în calitate de garant în numele şi contul statului şi prin instituţiile de credit înscrise: CEC Bank, Exim Banca Românească, Libra Internet Bank, Techventures Bank, Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP şi 26 dintre băncile cooperatiste afiliate.
In perioada rămasă până la sfârşitul anului, echipa Fondului Român de Contragarantare SA este mobilizată pentru a adăuga la performanţele operaţionale din cei 14 ani de activitate, volumele de garanţii pe care le acordă în baza mandatului Ministerului Finanţelor în schema de ajutor de stat axată pe un raport optim randament/risc, precum şi să răspundă eficient rolului de administrator al plafoanelor de garanţii pentru cele două programe de creditare pentru tineri.
(C)
Fondul Român de Contragaratare S.A. (FRC) este o instituţie financiară specializată, având corespondenţă în practici recunoscute la nivel European, promovate prin AECM - Asociaţia Europeană a Instituţiilor de Garantare şi Contragarantare. Activitatea sa este orientată, în principal, spre susţinerea sectorului antreprenorial/ IMM din România, societatea având ca parteneri atât fondurile de garantare, cât şi instituţiile financiar-bancare. De asemenea, FRC are rolul de agent al statului în programe guvernamentale de creditare derulate de ministerele responsabile şi în care acordă garanţii în numele şi contul statului beneficiarilor individuali şi IMM-urilor, după caz.