Fondul Suveran al Norvegiei - profit de 109,9 miliarde dolari în primul trimestru, susţinut de investiţiile în tehnologie

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 aprilie

Fondul Suveran al Norvegiei - profit de 109,9 miliarde dolari în primul trimestru, susţinut de investiţiile în tehnologie

English Version

Trond Grande, Norges Bank Investment Management: "Am avut «magnificii» anul trecut, ceea ce a dus la randamente puţin mai dispersate pentru cele şapte nume în acest trimestru"

Fondul avea acţiuni Hidroelectrica, Banca Transilvania, OMV Petrom sau Sphera, la finele anului trecut

Fondul Suveran al Norvegiei, cel mai mare vehicul investiţional de acest tip din lume, a raportat pentru primul trimestru al anului un profit de 109,9 miliarde de dolari (1,21 trilioane de coroane), datorită randamentelor investiţiilor sale în acţiuni de tehnologie, conform CNBC.

La finele lunii martie, valoarea fondului era de 17,7 trilioane de coroane norvegiene (1,61 trilioane de dolari), conform raportărilor.

Fondul a caracterizat randamentul relativ obţinut în primele trei luni ale anului drept "bun" pentru investiţiile sale în acţiuni şi instrumente cu venit fix, dar a subliniat că "acest lucru a fost contrabalansat de rezultatele slabe din domeniul imobiliar, ceea ce a condus la un rezultat general negativ (n.r. în scădere relativă)".

Randamentul investiţiilor în acţiuni ale fondului în primul trimestru a fost de 9,1%, în vreme ce randamentul investiţiilor în instrumente cu venit fix a fost de -0,4%, iar investiţiile în imobiliare nelistate au avut un randament de -0,5%. Randamentul deţinerilor în infrastructură nelistată de energie regenerabilă a fost de - 11,4%.

În ansamblu, randamentul fondului a fost cu 0,1 puncte procentuale sub cel al benchmark-ului, scrie CNBC.

Fondul Suveran al Norvegiei a fost înfiinţat în anii 1990 pentru a investi profiturile excedentare ale ţării provenite din sectorul de petrol şi gaze, iar până în prezent a plasat resurse în peste 8.800 de companii din peste 70 de ţări din întreaga lume.

Trond Grande, CEO adjunct al Norges Bank Investment Management, administratorul fondului, a afirmat că investiţiile în acţiuni au avut "un randament foarte puternic în primul trimestru, determinat în special de sectorul tehnologic".

"Am avut «magnificii» anul trecut, ceea ce a dus la randamente puţin mai dispersate pentru cele şapte nume în acest trimestru, cu Nvidia încă avansând pe fondul entuziasmului din jurul AI. Am văzut ceva slăbiciune în nume precum Tesla şi Apple", a spus ieri Grande la CNBC. "Evident, piaţa are o perspectivă mai nuanţată asupra acestor companii şi a modelelor lor de afaceri".

Cei "şapte magnifici", nume dat companiilor în special de tehnologie ce domină piaţa americană, sunt: Alphabet (compania mamă a Google), Amazon, Apple, Meta Platforms (fostul Facebooke), Microsoft, Nvidia, şi Tesla.

La Bursa de Valori Bucureşti, la finele anului trecut, Fondul Suveran al Norvegiei avea investiţii în acţiuni Aquila, Banca Transilvania, Digi Communications, MedLife, OMV Petrom, Hidroelectrica şi Sphera Franchise Groupe, precum şi obligaţiuni emise de dezvoltatorul imobiliar Globalworth, conform informaţiilor disponibile pe site-ul fondului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pai, da, fondul e administrat de banca centrala, care-si justifica astfel din plin menirea. Benerelul nostru?

    1. din text = "Trond Grande, CEO adjunct al Norges Bank Investment Management, administratorul fondului, "

      Norges Bank NU este banca centrala a norvegiei

      singurele banci centrale din lume care cumpara actiuni la bursa ( printre alte investitii nu doar la bursa ) = banca centrala a elvetiei si banca centrala a japoniei  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb