Fonduri europene de 383 milioane de euro pentru crearea de microîntreprinderi în mediul rural

A.G.R.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 31 iulie 2008

Peste 383 de milioane de euro din fondurile europene nerambursabile sunt disponibile până în 2013 prin măsura 312 - "Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi" inclusă în Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR). Măsura urmea­ză să fie lansată în luna septembrie a acestui an.

Conform versiunii consultative a ghidului solicitantului pe măsura 312 publicate pe site-ul MADR, valoarea totală a fondurilor disponibile (contribuţia publică şi contribuţia privată) este de 589,89 milioane euro, din care 80 la sută din fondurile Uniunii Europene, iar 20 la sută contribuţia Guvernului.

Măsura 312 se încadrează în Axa III - "Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale" şi are ca obiectiv general dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi al veniturilor adiţionale.

Obiectivele operaţionale ale măsurii se referă la crearea de micro-intreprinderi precum şi la dezvoltarea celor existente în sectorul non-agricol în spaţiul rural, la încurajarea iniţiativelor de afaceri promovate, în special de către tineri şi femei precum şi la încurajarea activităţilor meşteşugăreşti şi a altor activităţi tradiţionale.

De asemenea, sunt eligibile şi proiectele privind reducerea gradului de dependenţă faţă de agricultură. Pentru a putea beneficia de finanţare nerambursabilă proiectul trebuie să se încadreze în obiectivul general al măsurii şi să respecte cel puţin un obiectiv specific.

Conform ghidului, valoarea maximă a fondurilor nerambursabile va fi de până la 70 la sută din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi 50.000 euro/proiect dacă beneficiarii sunt persoane fizice autorizate, 100.000 euro/proiect pentru micro-întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în sectorul transportului rutier şi 200.000 euro/proiect pentru alte microîntreprinderi.

Pentru a facilita accesarea fondurilor europene nerambursabile prin FEADR, solicitantul poate beneficia de fonduri în avans de până la 20% din valoarea eligibilă nerambursabilă pentru demararea proiectului.

Sprijinul acordat prin aceas­tă măsură se va face conform Regulamentului Comisiei (CE) nr. 1998/2006 din 15 decembrie 2006 şi a Tratatului privind ajutorul "de minimis", care prevede ca valoarea totală a ajutoarelor de minimis primite pe perioada a 3 ani fiscali de către un beneficiar nu va depăşi plafonul maxim al ajutorului public de 200.000 euro/beneficiar şi 100.000 euro/beneficiar în cazul sectorului de transport rutier.

Ajutorul public nerambursabil pentru microîntreprinderile din regiunea Bucureşti-Ilfov va fi cu 10% mai mic decât în celelalte regiuni ale ţării deoarece în această regiune PIB-ul este mai mare decât în restul regiunilor.

Conform ghidului, fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor pentru investiţii în active corporale (construcţia, modernizarea, extinderea clădirilor în scop productiv, precum şi construcţia de clădiri pentru marketingul produselor proprii, dotarea aferentă cu echipamente, utilaje, inclusiv achiziţionarea în leasing a acestora) sau necorporale din domeniul non-agricol (software, patente, licenţe etc.), inclusiv achiziţionarea în leasing a acestora.

Cu aceste fonduri nerambursabile vor fi susţinute costurile generale legate de întocmirea proiectului precum taxe pentru arhitecţi, ingineri şi consultanţă, studii de fezabilitate, taxe pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor necesare implementării proiectelor, achiziţia de patente şi licenţe, în limita a 10 la sută din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor, iar pentru proiectele care nu prevăd construcţii, în limita a 5%.

În cadrul măsurii 312 se pot realiza investiţii în activităţi non-agricole productive cum ar fi industria uşoară, în activităţi de procesare industrială a produselor lemnoase, mecanică fină, asamblare maşini, unelte şi obiecte casnice, producerea de ambalaje.

De asemenea, sunt susţinute şi investiţii pentru dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti, de artizanat şi a altor activităţi tradiţionale non-agricole cu specific local (servicii de croitorie, frizerie, cizmărie), servicii de conectare şi difuzare Internet; servicii de mecanizare şi transport, protecţie fitosanitară, însămânţare artificială a animalelor.

Nu în ultimul rând, va fi sprijinită achiziţionarea de echipamente de producere a energiei din alte surse regenerabile decât biocombustibilii.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin măsura 312 sunt microîntreprinderile ce au mai puţin de 10 angajaţi şi care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale în valoare de până la două milioane euro echivalent în lei dar şi persoanele fizice (neînregistrate ca agenţi economici) - care se vor angaja ca, până la data semnării contractului de finanţare, să se autorizeze cu un statut minim de persoană fizică autorizată şi să funcţioneze ca microîntreprindere.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb