Fonduri europene de peste 100 milioane euro pentru participarea activă a femeilor în economie, din 2024

F.D.
Miscellanea / 24 noiembrie 2023

Fonduri europene de peste 100 milioane euro pentru participarea activă a femeilor în economie, din 2024

În România, gradul de ocupare al femeilor pe piaţa muncii este de aproape 54%, arată datele INS din 2023. Disparitatea de gen rămâne, deci, înrădăcinată, la nivel de ţară. Autorităţile anunţă că în curând vor fi lansate programe de coeziune socială cu fonduri europene de peste 100 milioane euro. În acest context, Asociaţia Solidaritate şi Egalitate a creat o campanie de informare publică, prin care femeile sunt încurajate să iasă în faţă, să vorbească public despre realizările lor şi să devină parte dintr-o expoziţie uriaşă intitulată #wearehalf.

"În România, peste 40% dintre femei nu sunt angajate, conform INS. Dacă ele ar participa activ în economie, dacă ar fi încurajate să lucreze, cu toţii am avea o societate mai solidă, iar fenomenele de violenţă ar scădea drastic. Aceasta este provocarea şi ne dorim să convingem cât mai mulţi bărbaţi în funcţii de decizie că nu este doar o problemă cu care ne confruntăm noi femeile, ci mai degrabă o problemă cu care afectează întreaga societate. Campania #WeareHalf a început cu o expoziţie eveniment, care a circulat prin mai multe oraşe, cu portrete de femei cu reuşite remarcabile în ciuda inechităţii. Ne dorim să o extindem în toată ţara, printr-o caravană, pentru ca mesajele şi instrumentele, pe care le punem la dispoziţie, să ajungă la cât mai multe femei", a declarat Mihaela Raluca Tudor, fondatoare a Asociaţiei Solidaritate şi Egalitate şi CEO Tudor Communications.

Asociaţia Solidaritate şi Egalitate a lansat oficial campania "Nominalizează o Femeie Extraordinară", din cadrul mişcării sociale #WeAreHalf, la sediul Ambasadei Suediei, cu susţinerea Excelenţei Sale Therese Hyden, ambasadoarea Suediei în România.

Therese Hyden, ambasadoarea Suediei în România: "Ne bucurăm să găzduim astăzi această campanie şi câteva dintre portretele unor femei extraordinare care se remarcă în diverse domenii de activitate. Un lucru minunat care s-a întâmplat în acest an a fost câştigarea premiului Nobel pentru Ştiinţe Economice de către o profesoară de la Universitatea Harvard. Claudia Goldin a realizat un studiu despre inegalităţile de gen existente pe piaţa muncii. Acum mai trebuie doar să punem în practică obiectivele de egalitate de gen, dar pentru asta suntem azi aici. Să ne susţinem reciproc pentru a le transforma în realitate."

Fonduri europene pentru egalitatea de gen

România şi-a propus un cadru strategic coerent şi cuprinzător în domeniul egalităţii de şanse şi al violenţei în familie. Acesta a fost aprobat la nivel de Guvern, în decembrie 2022, şi în baza sa, Comisia Europeană a decis să acorde fonduri substanţiale pentru promovarea implicării femeilor în societate.

Teodora Elena Preoteasa, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Investiţii şi Proiecte Europene: "România a decis să aloce fonduri pentru dezvoltarea femeilor prin intermediul unor programe de coeziune socială. Aceste politici conţin măsuri dedicate pentru creşterea participării femeilor pe piaţa muncii, prin promovarea egalităţii de şanse şi a respectării echilibrului dintre viaţa profesională şi viaţa privată. Femeile sunt susţinute să se angajeze, să îşi crească copiii, în paralel, sunt sprijinite să se reintegreze pe piaţa muncii şi chiar să pornească sau să îşi accelereze afacerile. Bugetul total alocat se ridică la peste 100 milioane euro din fonduri europene".

Elena Gaspar Ion este preşedinta Asociaţiei Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB), singura femeie din România cu o poziţie de conducere din domeniu. Activitatea ei are în vedere protecţia mediului, respectiv colectarea deşeurilor de tip baterii.

Din septembrie 2023, SNRB a devenit membru în board-ul EUCOBAT (Asociaţia Europeană a Sistemelor Naţionale de Colectare a Bateriilor), iar Elena este singura femeie care face parte din acest consiliu director şi prima din Europa Centrală şi de Est - "Într-un domeniu care este ocupat majoritar de bărbaţi, o femeie trebuie să fie de două ori mai bună ca să poată să-şi afirme punctul de vedere. Iubesc ceea ce fac în domeniul industriei durabile şi cred că o natură protejată şi echilibrată este legată de protecţia drepturilor femeilor. La urma urmei, Mama Natură este şi ea femeie!".

"Chiar dacă nu am ajuns la anvergura ţărilor după al căror nivel de calitate a vieţii tânjim, ştiu că aceasta e direcţia corectă. Pentru că asta fac de mai bine de 25 de ani şi văd transformarea. Aspirăm la atitudinea, educaţia şi prosperitatea ţărilor exemplu, dar uităm să corelăm aceste realităţi cu reprezentarea femeilor în parlament şi în instituţiile decizionale. Egalitatea de gen este un exerciţiu civic pe care trebuie să îl practicăm cât mai des ca să ajungă să ne intre în reflex. Copiii noştri deja au antrenament, iar asta ne confirmă că e direcţia corectă. Asta presupune responsabilitate, conştiinţă personală şi vigilenţă. Multă vigilenţă", spune şi Daniela Palade Teodorescu, jurnalistă, membră fondatoare Asociaţia Solidaritate şi Egalitate, coordonatoarea publicaţiei online FeminismForReal.com.

La eveniment au participat reprezentanţi ai instituţiilor de stat, ONG-urilor şi Asociaţiilor care promovează egalitatea de gen şi drepturile femeilor, persoane pu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb