Fondurile private obligatorii (pilon II) din unele state din regiune au afişat pentru 2008 randamente negative de până la 22,5%, faţă de fondurile de pensii din România, care au obţinut un câştig mediu anualizat de 11%, potrivit unui comunicat al APAPR, care prezintă date dintr-un raport al OECD.
Astfel, Ungaria a afişat un randament negativ de 22,5%, Bulgaria -20,8%, Polonia -14,2%, Croaţia -12,5%, Slovacia -6,8%, iar România +11,3%, se arată în comunicatul Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), care citează un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
Criza financiară a influenţat în mod diferit performanţele investiţionale ale fondurilor de pensii private din lume, potrivit datelor OECD.
Fondurile de pilon II din România au avut anul trecut cea mai bună performanţă dintre toate celelalte fonduri similare din statele din regiune, se mai arată în comunicat.
În acelaşi timp, fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) din România au obţinut în 2008 un câştig de 7% în perioada mai-decembrie, ceea ce anualizat reprezintă un randament mediu de 11%.
În primele nouă luni de funcţionare, fondurile de pensii obligatorii din România au obţinut un randament mediu ponderat de 8,9%, care corespunde unei performanţe anualizate de 11,9%, potrivit ultimelor date.
Fondurile de pensii private din România au obţinut aceste performanţe datorită prudenţei administratorilor, care se datorează şi debutului sistemului în 2008, precum şi strategiei conservatoare de investiţii, în instrumente financiare cu venit fix.
În acelaşi timp, condiţiile precare de lichiditate de pe pieţele financiare au adus randamente atractive instrumentelor cu venit fix şi, implicit, şi fondurilor de pensii de pe pilonul II.
Fondurile de pensii private din România au avut o expunere foarte redusă pe acţiuni şi instrumente asemănatoare (- 10% în mai 2008, dar în reducere constantă până la 1% în februarie 2009).
De asemenea, nu s-au făcut investiţii în active "toxice" sau periculoase (produse financiare derivate, sintetice sau structurate, cu expunere la piaţa "subprime" din Statele Unite ale Americii), care au lovit fondurile de pensii şi ceilalţi investitori instituţionali din statele dezvoltate ale lumii.
Un rol important în obţinerea acestor performanţe l-a avut legislaţia foarte prudentă şi restrictivă, dar şi supravegherea atentă a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), se mai arată în comunicat.
În cursul anului 2008, fondurile de pensii private din cele mai dezvoltate 30 de state ale lumii (statele membre ale OCDE) au înregistrat o pierdere medie - randament negativ -, de -23%.
Cele mai afectate de pierderi au fost fondurile de pensii private din Statele Unite ale Americii, Irlanda şi Islanda, unde pierderile au depăşit 30% în cursul anului 2008, se mai arată în comunicat.