Fondurile de pensii Pilon II au fugit din acţionariatul SIF Oltenia

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 aprilie 2023

Fondurile de pensii Pilon II au fugit din acţionariatul SIF Oltenia

Titlurile societăţii se tranzacţionează la un discount de peste 60% faţă de Valoarea Activului Net

Fondurile de pensii private Pilon II au fugit din acţionariatul SIF Oltenia (SIF5), după cum arată datele agregate de noi din rapoartele administratorilor.

În decembrie 2018, înainte ca grupul coordonat de SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) să înceapă să facă presiuni pentru demiterea conducerii societăţii din Craiova, cinci din cele şapte fonduri de pensii private obligatorii aveau acţiuni SIF5, cumulând 12% din capitalul emitentului.

AZT Viitorul Tău, administrat de Allianz Ţiriac Pensii Private, avea în decembrie 2018 , 27,1 milioane de acţiuni SIF Oltenia, echivalentul a 4,67% din societate. De atunci, fondul a tot vândut titluri ale emitentului din Craiova, iar pe parcursul anului 2022 a ieşit complet din acţionariatul societăţii. Într-o manieră asemănătoare au procedat şi

administratorii fondurilor Metropolitan Life, Aripi şi BRD Pensii. Fondul Vital, administrat de Aegon Pensii, şi-a crescut deţinerea în SIF Oltenia până în 2021, pentru ca pe parcursul anului trecut şă-şi vândă aproape toate acţiunile, ajungând de la o deţinere de 1,9% din SIF-ul din Craiova în decembrie 2018, la doar 0,02% în februarie acest an, după reiese din raportări.

Fondurile de pensii Pilon II au fugit din acţionariatul SIF Oltenia

Ce s-a întâmplat în toată această perioadă?

Din 2018 şi până în prezent, pieţele financiare din întreaga lume au fost lovite de pandemia Covid-19 şi războiul început de Rusia în Ucraina. Dar, în mare parte şi-au revenit, iar acum indicii BET şi BET-FI (din care face parte şi SIF Oltenia), se tranzacţionează cu mult peste nivelul din perioada 2018-2019, înainte de izbucnirea pandemiei. În schimb, preţul acţiunii societăţii din Craiova, ale cărei cele mai importante deţineri sunt Banca Transilvania, BRD-Groupe Societe Generale şi OMV Petrom, este chiar mai jos decât cel din 2018, tranzacţionându-se la un discount faţă de Valorea Unitară a Activului Net de peste 60%.

În anul 2019, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au lansat un atac menit să înlăture conducerea SIF Oltenia. În scurt timp, s-a descoperit că din grup mai făcea parte un mănunchi de fonduri paravan, printre administratori fiind SAI Swiss Capital, SAI Broker şi Certinvest, care împreună cu cele două SIF-uri aveau circa 30% din SIF Oltenia, chiar dacă exista o limită de deţinere de 5%.

Schema era următoarea: SIF-urile cumpărau unităţi ale acestor fonduri, în unele cazuri fiind singurii finanţatori, iar apoi administratorii fondurilor achiziţionau, între altele, acţiuni SIF Oltenia. De exemplu, FII Active Plus, fond administrat de Swiss Capital, era finanţat în decembrie 2018 în proporţie de 97% de SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia; în aprilie 2019 fondul deţinea 4,8% din capitalul SIF Oltenia.

La adunările generale ale SIF-ului din Craiova, aceşti administratori veneau şi votau prin drepturile de vot aferente acţiunilor cumpărate indirect cu banii SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia.

Fondurile de pensii Pilon II au fugit din acţionariatul SIF Oltenia

Conducerea de atunci a SIF-ului din Craiova, în frunte cu preşedintele Tudor Ciurezu, a reclamat situaţia la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), solicitând să se declare acţiunea concertată a circa 30% din voturile SIF Oltenia, cu mult peste pragul legal de 5%. Dar, Autoritatea a susţinut într-una că nu există concertare deoarece administratorii fondurilor sunt chipurile independenţi de cei care-i finanţează.

În toamna anului 2020, grupul concertat a reuşit să demită conducerea de atunci a SIF Oltenia şi şi-a plasat proprii oameni la cârma societăţii, în frunte cu Sorin-Iulian Cioacă, ce provenea chiar de la SIF Muntenia.

În scurt timp, Sorin Cioacă a început să folosească banii SIF Oltenia pentru a cumpăra pachete de acţiuni deţinute de astfel de fonduri interpuse, care finanţate de

SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia achiziţionau chiar acţiuni SIF1 şi SIF4. De exemplu, în decembrie 2021, SIF Oltenia a cumpărat un pachet de 6% din SIF Muntenia deţinut de FII Active Plus şi FII Active Dinamic, vehicule administrate de SAI Swiss Capital, dar ale căror unităţi de fond erau aproape în totalitate în posesia SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana.

Demersurile lui Cioacă au venit după acuzaţiile publice aduse de Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) privind existenţa unor conflicte de interese între SIF1, SIF4 şi fondurile interpuse.

O altă manevră a noii conduceri SIF Oltenia a fost înfiinţarea în Bucureşti a unei sucursale a societăţii din Craiova, unde l-au angajat chiar Ciprian Copariu, cel care activase aproape două decenii în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, în sectorul pieţei de capital, şi care trebuia să declare concertarea SIF-urilor şi a galeriei de fonduri pe care le finanţau.

Sunt doar câteva elemente care au alungat fondurile de pensii obligatorii din acţionariatul SIF Oltenia şi au dus la dublarea discount-ului de tranzacţionare, de la 34% în decembrie 2018, la 63% în prezent.

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. Degeaba scrii nu te aude nimeni in tara asta. L-au inlaturat pe Ciurezu care facea bani pentru toti actionarii ca sa puna mana pe banii sif-ului o mana de jme.nari. Normal ca fondurile au fugit si toata lumea a fuge de sif-uri pentru ca sunt sifonate cu acordu structurilor statului. Oricum cei care au facut suveica s-au imbogatit. Stat ma.fio.t.

    1. Te inseli, scrie bine si nu scrie degeaba, il aude cine trebuie si ii doare rau. Cat timp mai exista o judecata sanatoasa, se mentine si speranta in dreptate.

      Total de acord cu tine !

      Dacă Fondurile de pensii sau alti acționari mureau de dragul lui Ciurezu&Co cereau vot cumulativ. Dar din cauza abuzurilor comite, Ciurezu nu a mai fost sustinut de acționari.

      Ciurezu era mic copil.

      sa-i multumiti lui Busu si lui Andrici care nu a luat atorizatia ASF-ului.

      Aha. 

    Fuga investitorilor instituționali e in sine coșmarul oricărei piețe cât de mari ar fi. Când cauza e lipsa de încredere e grav. Iar când cauza e frauda de proporții arctrebui sa cada capete . Nu vor cădea , cum nu au căzut nici după jaful de la Sif 1 pe care Copariu l-a împachetat bine, nu au căzut nici după City , harinvest e moarta, etc. Instituțiile sunt degenerate moral și profesional. Legea o îndoaie Hoții.. Toate sifurile, nu doar Sif 5 e in afara pieței normale. Toate au trecut in planul răposatelor rasdace . De ce nu li se aplica același tratament?! Ce caută in categoria premium cu lichiditate spre zero? Domnii aia de la bvb au o strategie sa pună altceva in loc? N-au ! Așteaptă hidro . Adică o pomana de la FP ca sa mai lungim agonia .

    Te uiti la grafic si il vezi pe Bogdan Dragoi cum isi da milionul de euro rasplata pentru buna administrare!

    Să le fie rușine administratorilor de la fondurile de pensii ! Au plecat de pe Sifuri, cu capul plecat fără să se lupte deloc! N-am auzit niciodată un comentariu al lor pe tema Sifurilor! Preferă să stea în banca lor ,pe salarii f mari ,să nu dea socoteală ,să nu deschidă cutia Pandorei!

    O rușine mai mare nu există! Și Fondurile și Sifurile zic că sunt investitori pe termen lung,dar n-au încredere unii în alții!

    Drăgoi e șeful clar.  

    1. SLAVA DRAGOI

      sa le fie rusine? au plecat cu capul plecat fara sa lupte? am votat la aga, am anuntat regulatorul care nu dorea sa auda nimic negativ …unde sa comentam, ce ziar ne ofera o platforma sa comentam? in Bursa care nu scapa nicio ocazie sa ne atace prin intermediul articolelor publicate scrise de dl.Dogaru? in ZF sau Profit, evident ostile, care-l aduleaza pe Dragoi? cand vezi ca ASF nu ia nicio masura si sprijina fatis sif-urile chiar dupa ce Bursa le deseneaza clar schema de concertare, pleci.

      De asta nu ati avut nici o interventie in subiectul Cooperativei, din cauza ca Dogaru v-a luat la suturi?!

      N-am stiut ca trebuie sa va presar petale de trandafir pe drumul care duce la ziarul BURSA. 

      De acum incolo, asa am sa fac: fondurile de pensii sint frumoase si destepte!

      Hai, acum sa va vad curajul! 

    Poza: Detinerele fondurilor din Pilonul II.....de fapt nu arata nimic, era normal sa treceti exact numarul de actiuni sau procentul detinut. Poza Situatia dintre legaturile SIF...iar nu aveti informatii exacte. Cum adica Certinvest( SIF1+SIF 4=100%?) Chiar nu ati fost in stare sa va informati cat detine exact SIF 1 SI SIF 4? Putina documentare nu strica

    1. Nu mai au informatori în ASF. I-a dat Marcu afara

      daca te uiti pe prima poza vezi din grafica nr de actiuni detinute in fiecare an de fondurile pilon II la SIF 5.

      daca te uitai pe poza vedeai ca detinerile sunt raportate la momentul AGA din 14.04.2020 cand fondurile alimentate cu banii SIF 1(72,77%)+SIF 4(27,23%)=100% din FIA Certinvest (Gusta) care cu banii pompati din Sif 1 ca de fapt si drept el administreaza si Sif 4 asa cum a recunoscut ASF au cumparat actiuni la SIF 5 in procent de 4,96%.  

      Gabi, mai incearca! Mai trage o data! Dar ar fi bine sa si citesti articolul. Te simti in stare?

    Acest Marcu este depasit total. Este o palarie mult prea mare pentru el. Nu inteleg de ce se tine cu dintii de functie mai ales dupa rusinea cu Euroins.

    1. Dar Gradinescu? Soc si groaza frate! Soc si groaza.

      nu esti prima care te indragostesti de acest om minunat

      EU CRED CA VOI SUNTETI CA VULPEA CARE NU AJUNGE LA STRUGURI

    Din celelalte Sif-uri au plecat si asta era ultimul din care nu plecasera?

    O sa ramana Dragoi cu actiunile sa se stearga undeva cu ele ,o sa vada cum ajung la valoare aproape de zero...degeaba ai daca nu are cine sa ti le cumpere. 

    La ce lichiditate au acum iti vine sa razi in hohote...nu-i asa Dl Dragoi ?

    1. Pe Dragoi nu il intereseaza actiunile si cotatia lor (ca nu din vanzarea de actiuni traieste), ci averea SIFurilor.

      Are 3 SIFuri in buzunar, cu ajutorul ASFului si a marelui bandit care a nasit achizitiile incrucisate de actiuni la SIFuri si care acum este bine-mersi si uitat de investitori. De la el a pornit toata mizeria asta, sub conducerea CNVMului si a Gabrielei Anghelache. 

      Gresit! A fost pe vremea asefeului. Verifica.

      Prima tranzactie astazi pe Sif1 ...6 actiuni.....valoare 14.40 ron....

      Doamne ce lichiditate......Dl Dragoi esti pe aici??? 

      Este in vacanta de Pasti. Astazi posteaza doar oamenii lui din ASF.

    SIF-urile astea sunt intr-o asa situatie proasta incat nici nu stiu daca mai are rost sa vand.

    E clar ca si-au gasit o banda in care stea pretul si poate mai cresc. 

    Nu cred insa ca va bubui nimic aici pentru ca planul acolo pare a fi o topire lenta a activelor. 

    Daca ASF mai face o miscare serioasa, va bubui in alta parte. 

    Cifrele nu mint.La data de 31.12.2018 activul net contabil al SIF5 era doar 3,16 lei/actiune, comparativ cu 4,43 lei/acțiune(+40%) la 31.12.2022. Prețul mediu de tranzactionare in anul 2018 a fost de 2,14 lei, iar in aprilie 2022-aprilie 2023 a fost de 2.18 lei (+1,9%).

    1. De aia au fugit fondurile de pensii, ca actiunea este din ce in ce mai valoroasa!

      Atunci cand VUAN-ul e manipulat de Dragoi&Lakis va raportati la el. Piata spune altceva si se pare ca are dreptate in cazul de fata.

      Ciurezu cand a fost dat jos pretul actiunii era de 2,70 lei/actiune. 

      Azi pretul actiunii SIF 5 e de 1,70 lei/actiune.

      Adica o scadere de 37%. 

      Cred ca glumești , cât e lichiditate pe sif5?! Cine cumpara într-un SRL controlat de niște hoți ?!

    In fata acestei preluari ostile a SIF5 ,a incalcarii pe fata a pragului de detinere (care era inca in vigoare la inceput ) si in fata manevrelor imorale (facute publice de investitori) si cu uriase insider trading situatii nu poti decat sa te retragi (fie fond de investitii fie individual). Si asistam cu totii la urmari ,cum este cadorisirea pe fata a domnului Cioaca ,asta e si ilegala si imorala ! La ASF nu semneaza clauze de non compete ,nu exista limitari legale ferme ?! Atunci e clar ca acest grup de interese care a acaparat 3 din fondurile deschise va pune mana si pe bursa romana (ceea ce ar explica cresterea cotatiei bvb in ultimul timp ) . Dupa asta ,ei vor face regulile si ceilalti actori vor suferi malversatiuni sau restrictii exact prin regulamentele bursei ,absolut legal si inatacabil . Exact cum s a intimplat si in politica ,prin legislatie se rezolva interesele de grup ,chiar daca partinirea si sel ectivitatea sunt evidente ,si chiar daca vor fi proteste ulterior . Uitati va la consecitele pronuntarilor CCR care sunt chiar acum in desfasurare ...e cea mai buna aproximare pentru ce ne asteapta pe piata de capital romaneasca !

    1. Să specifici " un liberal " deja e prea mult! Păi nu sunteți la guvernare? Sunteți aripa PSD? Vă înțeleg! Sau ești liberal în gândire doar?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb