Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat marţi două noi acte legislative care vor oferi finanţare rapidă din partea Uniunii Europene pentru măsuri de redresare în urma dezastrelor naturale care au avut loc după 1 ianuarie 2024, indică un comunicat al legislativului european.
Propunerea privind sprijinul regional de urgenţă pentru reconstrucţie (RESTORE) le permite ţărilor UE să canalizeze mai uşor fondurile europene de dezvoltare regională (FEDR) şi fondurile de coeziune către reconstrucţie în urma dezastrelor naturale. Prin urmare, FEDR va putea finanţa proiecte de redresare în proporţie de până la 95% din costul lor total. Pentru a furniza rapid lichidităţi celor care au nevoie, va putea fi pusă la dispoziţie, de asemenea, o prefinanţare suplimentară de până la 25% din suma totală. Propunerea va permite o utilizare mai flexibilă a Fondului social european Plus pentru a finanţa scheme de muncă pe termen scurt, pentru a sprijini accesul la asistenţă medicală şi pentru a asigura bunuri de bază.
Flexibilitatea se va putea aplica dezastrelor survenite în 2024 sau 2025. În anul viitor, modificările propuse ar urma să mobilizeze 3 miliarde de euro prin plăţi anticipate pentru perioada 2025-2027.
Ţările membre cu fonduri necheltuite din programele de dezvoltare rurală vor putea să accelereze utilizarea acestora pentru a compensa pierderile fermierilor, ale proprietarilor de păduri şi ale IMM-urilor care îşi desfăşoară activitatea în aceste sectoare şi care s-au confruntat cu distrugerea a cel puţin 30% din potenţialul lor de producţie. Sprijinul va consta în sume forfetare şi va fi acoperit integral din fonduri UE. Plăţile către beneficiari vor fi efectuate până la sfârşitul anului 2025.
"Această lege este foarte importantă pentru autorităţile regionale şi locale din regiunile afectate de dezastre naturale. Iniţiativa arată că UE este capabilă să lucreze rapid şi flexibil şi că oferim un ajutor real concetăţenilor noştri europeni. Acest ajutor va deveni acum disponibil mult mai rapid", a declarat eurodeputatul polonez Andrzej Bula (PPE), co-raportor pentru Regulamentul RESTORE.
Younous Omarjee (grupul Stângii), co-raportor pentru Regulamentul RESTORE, a afirmat că "după ce Parlamentul şi-a exprimat sprijinul deplin pentru victimele furtunii fără precedent din Mayotte, am adoptat legea RESTORE pentru a ne asigura că putem ajuta victimele acestei catastrofe şi alte persoane care au suferit pierderi în urma unor dezastre similare''. El a adăugat că răspunsul în caz de dezastre şi politica regională trebuie să se adapteze la noile realităţi provocate de schimbările climatice.
Raportoarea pentru regulamentul privind Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, Veronika Vrecionova (ECR), a subliniat că mai multe ţări au fost afectate de dezastre naturale în 2024, iar ajutorul concret pe care îl oferă UE este foarte necesar atât pentru ţări, cât şi pentru cetăţeni. În opinia sa, decizia PE va ajuta multe state membre să elibereze mai rapid fondurile necheltuite pentru cei care au nevoie urgentă de ele.
Ambele legi trebuie acum să fie aprobate în mod oficial de către Consiliu. Cele două propuneri au venit ca răspuns la inundaţiile şi incendiile de vegetaţie din centrul, estul şi sudul Europei din luna septembrie.