O evoluţie bună pentru piaţa rezidenţială, la finalul primelor două trimestre ale acestui an, pe fondul creşterii atât a tranzacţiilor cu locuinţe, cât şi a numărului ipotecilor. Cumpărătorii care achiziţionează locuinţe cu cash, fără a recurge la un împrumut bancar rămân într-o pondere semnificativă, conform unui comunicat de presă al Fortim Trusted Advisors.
În total au fost tranzacţionate 23.861 apartamente şi case, din ianuarie, până la finalul lunii iunie 2024, în Bucureşti, 53% din acestea fiind cumpărate prin credit ipotecar şi 47% cu cash.
"În continuare, 47% dintre tranzacţiile cu locuinţe în Bucureşti-Ilfov, în primul semestru al anului 2024, s-au realizat cu cash, ceea ce înseamnă că există şi o disponibilitate mare pentru investiţii în locuinţe. Cele mai atractive se dovedesc a fi apartamentele noi din Bucureşti, care beneficiază de cea mai matură piaţă a închirierilor", declară Costin Nistor, Managing Director la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.
Luna iunie 2024 a confirmat trendul ascendent al pieţei achiziţiilor de locuinţe, atât la nivel naţional, cât şi în Bucureşti. În iunie 2024, s-au tranzacţionat 3.862 locuinţe în Bucureşti, o creştere cu 26% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut şi cu 14% faţă de luna mai 2024.
"Piaţa imobiliară primeşte un impuls prin noile oferte de credite ipotecare cu dobânzi mai mici, ceea ce s-a văzut în creşterea numărului de tranzacţii în Bucureşti, cu 26% în luna iunie 2024 faţă de luna iunie 2023. Scăderea dobânzii de referinţă de către BNR este a doua veste bună, care va da şi mai multă încredere potenţialilor cumpărători şi va creşte interesul pentru cumpărarea de locuinţe, în perioada următoare", declară George Călin, Residential Manager la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.
În total, în Bucureşti, în primele şase luni din 2024 s-au înregistrat 12.848 ipoteci, în creştere cu 52% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Doar în luna iunie 2024 s-au încheiat 2119 ipoteci, o creştere cu 42% faţă de luna iunie 2023.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2024, 17:29)
ochiometric 11930 locuinte “cu cash”
nu exista… si daca exista … e scos refinantare din alta apreciere… si cumparat… ori vanzare de alte active apreciate tinute cu levier…
si plus ca 11930 e un numar destul de mic cumparate cash… raportat la populatia “muncitoreasca”… concluzia e ca nu se prea cumpara rea cu cash… majoritar cu credit… unde mai pui ca nr de tranzactii a cazut in cap… ca sa tina inca pret nominal sus… real cererea tot scade dar oferta scade mai rapid ca cererea…(a nu se confunda cu inca se cumpara; vorbim de rata de cerere; ca la rata “inflatiei”… nu inseamna ca “scade abrupt” ci creste la o viteza/volum mai mic)….
in juma de an doar 20 si cv de mii tranzactii … hai sa zici 30 mii rotunjit… tot este foarte foarte putin…. cel putin raportat la numarul de populatie participanta in munca… si la numarul de noi participanti ce intra in munca…. ce e drept … si viteza / nr de participare noua in munca a incetinit… si deci se poate reflecta si in cerere imo… dar daca reduci abrupt oferta … faci artificiaitati de cerere mai mare in sus “iluzie”…. cand rea e in scadere sau inaccesibilitate dobanzi; costuri, copii, purcei etc costuri…
interesant ca nimeni nu posteaza pe aici graficul New Orders Romania… cazut in cap zdravan… ceea ce sustine argumenrul meu de mai sus…
oricum… interesant boom exonomic actual pe ro…cu pret real comoditati jos… fata de ce din 2007…. dar nici veniturile nu sunt inca ceel din 2007…. in pret real… abea au recuperat nominalul din 2007…
la 5-6 milioane “angajati” ce nu isi pot inca permite cocioabe noi… condamnati sa stea inca in betoane vechi nesigure… spune multe…
pai cat e 10% din 5 mil sau 6 mil? 50-60 mii … … asa cerere de 5% de 25-30 mii pe an… e slab… abea daca reuseste sa schimbe rata deprecierii fizice a celor 10 milioane (plus minus) de imobile vechi…
Guvernul trebuie sa intervina cat mai urgent pana nu va asista Romania la o Tragedie Nationala (numit si Cutremur la diferente mari de ani) si Demografica (prabusirea populatiei si imbatranirea accelerata a stocurilor locative)…
Capitalistii singuri niciodata nu vor rezolva aceasta problema; pentru ei mereu “profitul si secula” sunt principale… legat de profit este normal sa fie asa… doar ca nu capitalistii rezolva problemele sociale…
Daca nu era Gov Ro sa preia munte de debt to gdp… “capitaistii liberi” nici pana azi nu coborau muntele de specula si povara financiara de pe umerii “civililor”…
Deci are si Gov rolul lui social… unii mai urla altii mai aplauda altii se oftica altii privesc pe margine si “comenteaza”…. si unii joaca…
Avem nevoie urgenta in fata de cv imobile noi livrate din abundenta… abundena…. sa vedem cum va jongla banca centrala si gov aceasta faza economica din fata…
am prieteni “imobiliaristi” cu firme de agentii imo… si ioc… ioc vanzari… ca si volum… bate la unii vantul si pe geamuri si in vitrine…
sunt curios cum va impacta bnr piata cu dobanda (undeva in viitor) crash… oricum cartoful a recuperat 400-500-600% in unele cazuri… mai mult decat 1 cocioaba 1 camera plecata de la 70 mii ron ajunsa la 200-300 mii ron = 300%-400%… plus minus… cu levier nici nu mai zic… o nebunie sa faci profit in romanica… bagi 2000 euro av si alti 3000 reno… si scoti 40-45-50-55 mii - 5-6 mii= 1000% plus minus 900%…. aproape 100% pe an… o nebunie…
s c c r e t