Fortim Trusted Advisors: În 2024, focusul în imobiliare va fi pe refinanţare şi renegocieri de contracte de închiriere

F.D.
Miscellanea / 8 februarie

Costin Nistor, Managing Director la Fortim Trusted Advisors

Costin Nistor, Managing Director la Fortim Trusted Advisors

Refinanţarea proprietăţilor va fi cheia evoluţiei pieţei investiţiilor imobiliare în 2024, iar ESG va fi diferenţiatorul între clădirile de birouri, în competiţia pentru chiriaşi, reiese dintr-o analiză realizată de compania de consultanţă imobiliară Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate. În ceea ce priveşte tipul investitorilor, cei mai mulţi vor fi locali sau din regiunea CEE.

În 2024, proprietarii de clădiri de birouri vor avea două provocări, având în paralel procese de renegociere a contractelor de închiriere, pentru prelungirea în spaţii cu actualii chiriaşi, în paralel cu negocierile cu băncile, pentru refinanţarea creditelor scadente. În avantajul lor este stocul foarte mic de clădiri în construcţie, având o competiţie foarte scăzută din partea dezvoltatorilor.

"Proprietarii vor trebui să analizeze toate modalităţile pentru a-şi reţine actualii chiriaşi şi a-şi îmbunătăţi rata de ocupare a clădirilor de birouri, pentru a putea să aibă cât mai multe atuuri la negocierile de refinanţare cu băncile. Ţinând cont de actualele dobânzi, mai mari cu cel puţin patru puncte comparativ cu acum 3-5 ani, este posibil ca o parte din proprietari să fie nevoiţi să caute noi parteneri, să vândă o parte din portofolii pentru a-şi putea asigura garanţiile băncilor sau să caute alte soluţii de finanţare parţială", declară Costin Nistor, Managing Director la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

Clădirile existente vor fi din ce în ce mai căutate de companii, în lipsa proiectelor noi. Încă din 2023, motorul pieţei închirierilor de birouri din Bucureşti a fost segmentul prelungirilor de contracte în sediile actuale, un volum cu 131% mai mare decât în 2022, pe fondul scăderii livrărilor de spaţii noi. Acest trend va continua şi în 2024. Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor de take-up, de mutare în spaţii noi a fost de 206.434 mp, s-a redus cu 2% în 2023 faţă de 2022. Împreună, închirierile de spaţii noi şi renegocierile au totalizat o suprafaţă de 461.021 mp.

"În ceea ce priveşte cererea pentru spaţii de birouri, în ultimii cinci ani, companiile mari se uitau mai întâi la clădirile de birouri în construcţie sau în curs de livrare, pentru a avea ce este mai nou pe piaţă în materie de tehnologie, calitate în construcţii şi facilităţi. Cum însă livrările de spaţii noi scad abrupt, până la 84%, se redeschide competiţia pentru chiriaşii Premium şi pe segmentul clădirilor de a doua sau a treia generaţie. Condiţia este ca acestea să ia în calcul cel puţin un refurbishment al spaţiilor comune şi o digitalizare a clădirilor", completează Costin Nistor, Managing Director la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb