Forumul de la Davos începe, cu dorinţa de a fi salvatorul economiei mondiale

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 ianuarie 2009

Crema politicii şi afacerilor internaţionale se reuneşte mâine pentru marea întâlnire anuală a Forumului de la Davos, Elveţia, mult timp simbolul capitalismului de succes, dar care în prezent se vrea salvatorul economiei mondiale, relatează AFP.

Loc de întâlnire privilegiat a circa 2.500 de înalţi oficiali, cea de-a 39-a ediţie a Forumului de la Davos se va derula anul acesta într-o atmosferă neobişnuit de sumbră. Criza financiară, economică, sistemică şi ameninţările legate de schimbarea climatică vor fi sus pe agenda acestui "brain storming" de cinci zile din Alpii elveţieni.

Preşedintele fondator al Forumului economic mondial (WEF), Klaus Schwab, a promis că participanţii vor încerca să ajute la procesul G20, înainte de reuniunea prevăzută la Londra la începutul lunii aprilie.

"Suntem încă în mijlocul crizei", a spus Schwab la Geneva, exprimându-şi speranţa ca Davos, altădată cunoscut pentru sanatoriile sale pentru tuberculoşi, va fi locul unde va începe să se întrezărească o "convalescenţă" mondială.

Pentru aceasta, fostul profesor de economie contează pe un grup de personalităţi. Printre cei 43 de şefi de stat şi de guvern (de două ori mai mulţi decât de obicei, potrivit WEF), premierul rus Vladimir Putin va avea onoarea de a susţine discursul inaugural, aceasta fiind prima sa participare.

Un alt invitat de marcă, omologul său chinez Wen Jiabao, va fi însoţit de o delegaţie importantă de oameni de afaceri. Este anunţată şi prezenţa obişnuiţilor acestui eveniment: Angela Merkel şi şeful Guvernului britanic, Gordon Brown.

Însă absenţa unui reprezentant semnificativ al noii administraţii americane aruncă o umbră asupra ambiţiosului program al WEF.

În faţa gravităţii crizei în Statele Unite, "nu este momentul potrivit pentru ei să meargă să se plimbe la Davos", justifică Jean-Pierre Lehmann, profesor la IMD la Lausanne.

Experţii nu se aşteaptă la minuni. Cu atât mai mult cu cât, potrivit lor, remediile despre care se va vorbi probabil în acest templu al capitalismului au mici şanse să marcheze o ruptură cu ideologia predominantă.

De altfel, puţini se aşteaptă la un "mea culpa" al "piromanilor transformaţi în pompieri", potrivit expresiei unui economist obişnuit al reuniunii.

"Întotdeauna, la Davos a existat o notă de capitalism evanghelic şi niciodată o dezbatere fundamentală despre sistem", este de acord Lehmann. "Sunt deosebit de curios să văd dacă vor exista acte de căinţă", adaugă el, întrebându-se cu ironie: "Cu atâtea minţi strălucite, cum se face că am fost luaţi prin sur­prindere de criză?".

Mai mult, rare au fost concluziile Forumului de la Davos care s-au dovedit ulterior corecte. Anul trecut, de exemplu, Davos promisese că ţările emergente vor salva economia mondială.

Forumul de la Davos trebuie luat drept ceea ce este, reaminteşte un economist: "Un loc de conferinţe" al cărui avantaj major este că le oferă liderilor "oportunitatea de a se întâlni într-un cadru neutru".

Astfel, miliardarul Bill Gates se poate întâlni cu şeful Băncii Centrale Europee Jean-Claude Trichet sau cu preşedintele Renault, Carlos Ghosn.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb