Forumul Economic Estic: Rusia şi China îşi consolidează cooperarea

F.D.
Internaţional / 12 septembrie 2023

Forumul Economic Estic: Rusia şi China îşi consolidează cooperarea

Forumul Economic Estic a început duminică la Vladivostok unde se discută problemele economice referitoare la Rusia şi Asia, în special China, relatează Ecns.cn.

Potrivit sursei citate, programul forumului a inclus mai multe sesiuni de panel la care au participat reprezentanţi ai companiilor chineze şi ai asociaţiilor industriale. Aceste sesiuni s-au concentrat pe oportunităţile de creştere în continuare a afacerilor chineze în Rusia, perspectivele Rutei Mării Nordului pentru deservirea comerţului global, dezvoltarea turismul în Rusia şi agenda verde a ţărilor BRICS.

Cooperarea în afaceri dintre China şi Rusia creşte în ritm. Cifra de afaceri comercială reciprocă a crescut constant şi urmează să depăşească 200 de miliarde de dolari în acest an. Între ianuarie şi august, comerţul a atins 155 de miliarde de dolari, crescând cu un al treilea an la an. Din partea rusă, exporturile de energie, care contribuie la alimentarea economiei în creştere a Chinei, reprezintă cea mai mare parte a comerţului, arată sursa citată.

Cea mai mare companie petrolieră din Rusia, Rosneft, furnizează China National Petroleum Corporation (CNPC) cu până la 40 de milioane de tone de petrol pe an şi discută extinderea cooperării cu China, inclusiv în domeniul tehnologiilor, potrivit site-ului oficial Rosneft.

Gigantul rus al gazelor Gazprom a stabilit un record pentru transporturile zilnice de gaze naturale către China prin conducta Power of Siberia în iulie, depăşind volumele contractate, a raportat Russian Interfax. Rusia finalizează acum proiectarea unei conducte suplimentare de gaz, Power of Siberia 2, care va merge din Rusia până în China prin Mongolia, potrivit Ministerului Rusiei Energiei, scrie Ecns.cn.

Doi investitori chinezi - CNPC şi Fondul Drumul Mătăsii - deţin împreună aproximativ 30% din proiectul Yamal LNG, care este dezvoltat de compania privată rusă Novatek. Aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate din acest proiect este expediată în Asia prin Ruta Mării Nordului, de-a lungul coastei arctice a Rusiei.

Compania rusă de energie nucleară Rosatom continuă să construiască centrale nucleare în China: noi unităţi ale CNE Tianwan din provincia Jiangsu şi CNE Xudabao din provincia Liaoning. Cel mai mare producător de cărbune din Rusia, SUEK, plănuieşte să tripleze exporturile de cărbune către China în acest an, după ce Uniunea Europeană a restricţionat achiziţiile de mărfuri ruseşti, spune sursa citată.

Cooperarea chino-rusă nu se limitează la energie. Cel mai mare producător de aluminiu din Rusia, Rusal, a redus vânzările către Europa şi a crescut ponderea exporturilor către Asia în veniturile sale din primul semestru la 30%, în creştere faţă de 23% cu un an mai devreme. Producătorul de nichel Norilsk Nickel îşi reorientează şi exporturile către China şi alte ţări asiatice.

Udokan Copper, fondată de antreprenorul Alisher Usmanov, s-a concentrat încă de la început pe furnizarea industriilor verzi şi high-tech din China, cum ar fi producţia de vehicule electrice, surse regenerabile şi telecomunicaţii. Compania dezvoltă unul dintre cele mai mari zăcăminte de cupru din lume, Udokan, situat lângă graniţa cu China. A finalizat construcţia unei fabrici de minerit şi procesare şi va începe în curând să producă şi să exporte concentrat de cupru în China. Cuprul este metalul cheie folosit în vehiculele electrice şi în energia verde, conform sursei citate.

Producătorul de polimeri şi cauciuc Sibur, deţinut parţial de Sinopec şi Fondul Drumul Mătăsii, îşi măreşte livrările de produse către China şi alte ţări asiatice. Sibur a trecut la plăţi în yuani şi a stabilit logistică în China pentru a fi mai aproape de clienţii locali.

Cifra de afaceri comercială cu produse agricole între Rusia şi China este, de asemenea, în creştere, ajungând anul trecut la 7 miliarde de dolari, a raportat Russian Interfax. Printre alte produse, Rusia furnizează Chinei ulei de rapiţă, carne de pasăre şi fructe de mare.

La rândul său, China creşte vânzările de electronice de larg consum şi de maşini de pasageri în Rusia. Patru dintre cele mai bine vândute zece mărci de maşini din Rusia sunt chineze: Haval, FAW, Great Wall şi Tank. Smartphone-urile chinezeşti reprezintă acum 75% din piaţa rusă, potrivit Agenţiei Ruse de Ştiri (TASS). Cea mai mare piaţă online din Rusia, Ozon, a deschis un birou în Shenzhen şi a invitat vânzătorii chinezi să folosească platforma sa pentru a ajuta la extinderea gamei de produse pentru consumatorii ruşi, după ce multe mărci occidentale au oprit vânzările în Rusia, arată sursa citată.

Forumul Economic de Est se concentrează, de asemenea, pe agenda climatică şi decarbonizare. Atât China, cât şi Rusia s-au angajat să atingă emisii nete de CO2 zero până în 2060, contribuind astfel la lupta împotriva încălzirii globale. Companiile ruseşti, inclusiv Sibur, Rusal şi Udokan Copper, s-au îndreptat constant în această direcţie.

Ei s-au bazat în mare parte pe tehnologiile europene pentru a construi noi instalaţii de producţie mai ecologice, care să contribuie la reducerea emisiilor. Pe măsură ce firmele europene au suspendat cooperarea cu Rusia din motive politice, companiile industriale ruse au descoperit echipamente chinezeşti, care se dovedesc a fi nu mai puţin eficiente sau mai puţin ecologice decât echipamentele europene.

Aceasta înseamnă că comerţul dintre China şi Rusia va creşte în continuare şi va deveni mai diversificat în viitor, mai precizează Ecns.cn.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. China e fratii Tate, sau Bodi si Rusia e fata frumoasa dar un pic inapoiata de la tara!

    Cam asta e cooperarea, win doar pt China. 

    1. Exact, China a deschis sticla de sampanie cand Rusia a atacat Ucraina, iar dupa ce a devenit clar ca razboiul nu va dura trei zile au deschis direct butoiul de sampanie.

    inca nu s-a gripat tiparnita de euro,dar nu mai e mult pana acolo,iar RO este sub-sub dezvoltata economic,pibul creste pe indatorare,exportam fier vechi,lemn cherestea de esente tari,cereale si importam carne fara gust din vest,legume vai mama lor din NL si TR,

    1. Asa-i, bine că ne cresc imobiliarele.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb