Marea provocare pentru 2023 este implementarea programului de reforme prinse în Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a afirmat senatorul Anca Dragu, membru al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital.
"Suntem în urmă pe evaluarea Comisiei Europene pe cererea a doua de plată şi în acest an mai trebuie să depunem şi cererile 3 şi 4, care vin cu zeci de jaloane ce trebuie îndeplinite. Avem o mare problemă cu transparenţa acestui PNRR, spre deosebire de Croaţia care este campioana transparenţei PNRR. Transparenţa ar aduce oportunităţi pentru mediul de afaceri. În acest moment nu ştim ce apeluri sunt deschise, care sunt termenele de depunere. Nu există un dialog structurat al statului pe aceste oportunităţi de investiţii, din păcate. O mare provocare pentru acest an este inflaţia, care atrage rate mari ale dobânzilor pentru investiţiile demarate", a spus Anca Dragu.
Domnia sa a arătat că sunt mai multe oportunităţi în acest an pentru investitori, dar este necesar ca statul să continuie reformele începute, deoarece îndeplinirea acestor reforme asumate ar atrage încrederea investitorilor în politicile guvernamentale.
În ceea ce priveşte piaţa de capital internă, fostul preşedinte al Senatului, Anca Dragu a arătat că există anumite riscuri care au fost scoase în evidenţă de recentul faliment al Silicon Valley Bank, instituţie bancară americană care s-a expus prea mult pe piaţa titlurilor de stat emise în SUA şi pe creditarea start-up-urilor, companii ce reprezintă cea mai dinamică zonă a mediului de afaceri.
"Fondurile de pensii din România au această problemă (n.red. - a expunerii pe piaţa titlurilor de stat) şi cei care doresc desfiinţarea Pilonului II au venit cu această retorică că se pierd bani, ceea ce nu este adevărat, fiind vorba doar de o scădere temporară a randamentului. Trebuie să ne uităm puţin la calibrarea portofoliului lor, dar pe fondurile de pensii e greu să te expui pe active riscante. Cu toate acestea, se pot expune pe investiţii pe termen lung, 10-15-20 de ani, termen care include şi reducerea inflaţiei", a afirmat Anca Dragu.
Ea a mai spus că, în acelaşi timp, este nevoie ca obiectivul Guvernului să fie redobândirea încrederii pieţelor de capital în politicile autorităţilor de la Bucureşti, deoarece în acest moment ne împrumutăm, după Ungaria, la cele mai mari rate de dobânzi de pe pieţele financiare internaţionale.
Trebuie să ne îmbunătăţim încrederea în politicile economice, trebuie să existe un dialog continuu, structurat cu mediul de afaceri şi predictibilitatea sistemului juridic. Din păcate, în ultima vreme o mulţime de legi importante au fost modificate rapid şi fără un dialog real. Vorbim despre o abordare, despre o viziune, pe care o avem sau nu. Am văzut multe sincope, multe bâlbâieli ale statului român în 32 de ani. De aceea este nevoie de implementarea unui set de reforme în toate domeniile - social, educaţie, sănătate, piaţă de capital - set care este inclus în PNRR. Trebuie să mergem cu reformele pe toate domeniile în paralel, a arătat Anca Dragu.
Fostul preşedinte al Senatului a precizat că rezultatele reformei în educaţie se vor vedea abia peste 10 ani, dar autorităţile trebuie în această perioadă să monitorizeze migraţia forţei de muncă din ţara noastră. De aceea, Anca Dragu a reiterat necesitatea implementării reformelor din PNRR, chiar dacă anul acesta se preconizează a fi unul complicat, din cauza rotativei guvernamentale ce ar trebuie să aibă loc la finalul lunii mai - începutul lunii iunie, rotativă ce i-ar putea determina pe unii membri ai actualului guvern Ciucă să amâne implementarea măsurilor respective şi asumarea unor decizii importante privind obiectivele incluse în PNRR ce trebuie atinse la 30 iunie 2023.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2023, 12:48)
adica banii de pensi si salarii care ti i da Bruxelles.