Lipsa culturii financiare nu este problema pieţei de capital - aceasta poate fi şi o problemă pentru sistemul bancar -, susţine Gabriel Ţecheră, director de Guvernanţă Corporativă şi Relaţii Investitori în cadrul Transport Trade Services SA, menţionând că alta este problema, şi anume: dificultatea de a intra pe piaţă, de a începe să tranzacţionezi.
Gabriel Ţecheră spune: "Oricâtă cultură financiară sau experienţă ai avea, să investeşti pe bursă cere un efort important. La nivel personal, eu nu îmi permit să pierd o oră, o oră şi jumătate pe zi, ca să urmăresc investiţiile şi să fac investiţii. Acest prag la intrare este ceea ce ţine publicul departe de piaţă. În opinia mea, soluţia în acest caz o reprezintă acele instrumente financiare simple precum ETF-urile, care urmăresc indicii. În aceste instrumente aş investi cu mare bucurie, pentru că nu cer timp. Toată lumea ştie că pe 30 de ani, investiţia în bursă este cea mai rentabilă dintre toate, dar efortul de a investi este mare. Peste tot în lume, 99% dintre investitorii mici fac plasamente în astfel de fonduri. Să urmăreşti acţiuni, să studiezi societăţi, este foarte dificil pentru că presupune un efort mare, ceea ce reprezintă un handicap. Nu înţeleg de ce băncile din România nu au acest produs (ETF), pe care să-l ofere lângă depozit şi să-l administreze. Pe piaţă lipsesc aceste instrumente".
În opinia oficialului Transport Trade Services, ceea ce îi lipseşte acum pieţei de capital nu sunt listările. "Oricâte listări ar fi, lichiditatea este trasă din piaţă de investitorii instituţionali pe termen lung", afirmă Gabriel Ţecheră, adăugând: "Singura soluţie pe care o văd este apariţia cel puţin a împrumutului de acţiuni. Mecanismul există acum pe piaţă şi cred că s-au făcut cinci astfel de împrumuturi în toată istoria. Se poate face astăzi un astfel de împrumut, dar realitatea este că nu funcţionează. Pe de o parte, este o chestiune de reglementare, care ţine de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pe de altă parte, nu există alte instrumente financiare decât acţiuni. Nu există derivate pe piaţa românească. Din fericire, contrapartea centrală va dezgheţa acestă zonă şi va reuşi să spargă această barieră".
• Gabriel Ţecheră: "Singura mare provocare din 2023 este inflaţia scăpată de sub control"
Singura mare provocare a anului 2023, la nivel global, este inflaţia scăpată de sub control, spune Gabriel Ţecheră, explicând: "Banca centrală a SUA - Fed - e cu piciorul pe frână, dar a pus frâna atunci când avea 200 de km la oră. Fed va continua să facă acest lucru - vor urma majorări de dobânzi în cascadă pentru că, după jumătate de an de creşteri de dobânzi, a realizat că inflaţia a luat-o din nou în sus. Atunci, ce să facă? Apasă din nou pe pedală şi va înăspri politica monetară şi mai mult. Nu ştiu ce efecte va avea acest lucru în România, sper că vom fi mai feriţi".
Gabriel Ţecheră concluzionează: "Problema este că singurul medicament pe care băncile centrale îl au astăzi pentru această «gripă» este aspirina. Dar, astfel nu fac decât să umble pe simptom, nu îşi pun problema care este cauza inflaţiei. Astăzi, inflaţia nu este endogenă, nu vine din sistem, nu s-a încălzit dintr-odată economia ca să fie necesară domolirea creşterii scăpate de sub control. Nici vorbă de aşa ceva. Este o inflaţie exogenă, iar cât timp nu va fi tratată cauza, băncile vor ridica dobânzile până când «lumea nu va mai avea bani de benzină». Este singura filosofie care funcţionează acum".