FORUMUL INVESTITORILOR 2023 Mihai Precup, MF: "Gradul de cultură financiară creşte, la nivel naţional"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 martie 2023

Mihai Precup, MF: "Gradul de cultură financiară creşte, la nivel naţional"

Anul acesta este, mai mult decât oricând, unul de rezilienţă, este de părere Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, care afirmă că România stă pe un sac de bani: "Ţine doar de noi şi de mediul privat să-i transformăm în proiecte concrete. Anul acesta a fost alocată o sumă record pentru investiţii, de la bugetul de stat - circa 115 miliarde lei -, respectiv 7% din PIB-ul României, avem 29 miliarde euro din PNRR, bani care vor fi distribuiţi pe cinci ani pentru proiecte de investiţii, avem bani de la instituţiile financiare internaţionale, dar marea provocare este să atragem aceşti bani spre economia reală". O altă provocare este parteneriatul, subliniază Mihai Precup, explicând: "Trebuie să ne deschidem minţile şi să lucrăm mai mult cu privatul, să fim mai puţin suspicioşi când statul intră într-o afacere. Privatul nu vine doar cu bani, ci şi cu expertiza de a pune pe picioare un proiect, de a-l monitoriza pe o perioadă lungă de timp (20-25 de ani), astfel încât să se asigure că acel proiect merge până la capăt, cu capacitatea de a aduce la masă şi instituţiile financiare internaţionale. Rolul statului este să identifice priorităţile mari investiţionale, indiferent de domeniu, să vină cu un capital de început. Marea provocare pe care o văd este să coagulăm expertiza necesară pentru a debloca aceste proiecte".

Economia românească este deja pe o turnantă pozitivă de creştere, susţine reprezenantul MF, care apreciază: "Ţine doar de noi să aducem proiectele relevante ca să fie finanţate şi să contribuim la investiţii structurale pentru România, astfel încât rezilienţa economică a României să crească, indiferent de contextul naţional şi internaţional".

Printre altele, oficialul din Ministerul Finanţelor consideră că România va performa mult mai bine decât cealelalte ţări europene, în acest an.

"Acuala guvernare a preluat o economie cu un deficit bugetar de peste 9%, am încheiat anul trecut cu 5,8%, mergem înspre 4,4% şi ne ţinem de asumarea pe care ne-am luat-o în faţa instituţiilor internaţionale, de a duce deficitul bugetar sub 3%. Am avut o surpriză plăcută că românii preferă să-şi plaseze banii în titluri de stat decât să-i ţină la saltea sau să-i pună în contul curent, deci îşi transferă încrederea înspre Guvernul României", apreciază secretarul de stat. Astfel, un element foarte important, în opinia lui Mihai Precup, este faptul că gradul de cultură financiară creşte, la nivel naţional, ceea ce se reflectă în gradul mare de subscriere a titlurilor de stat. "Din iulie 2020 până în decembrie 2022 s-au subscris peste 15 miliarde lei în titluri de stat Fidelis. Doar anul trecut am avut o subscriere de peste 12 miliarde lei pentru titlurile de stat Tezaur adresate persoanelor fizice", a mai spus Mihai Precup. Potrivit acestuia, titlurile de stat au o componentă interesantă pentru investitorii de retail şi pentru rezidenţii din România, întrucât oferă anumite facilităţi fiscale.

La nivel de titluri de stat am avut circa 100.000 de subscrieri, din iulie 2020 până în decembrie 2022, în Fidelis. Vedem că BVB creşte atât din punctul de vedere al capitalizării - avem un anumit nivel de recuperare -, dar şi piaţa obligaţiunilor listate la BVB creşte. Credem, însă, că începând din acest an, mai ales că se va lista Hidroelectrica, vom avea un game changer pentru întreaga industrie. Faptul că vom avea cea mai mare listare din Europa de Est ne face să credem acest lucru. Sperăm, de asemenea, să avem noi invesitori la BVB, după listarea Hidroelectrica.

Fodurile de garantare reprezină un alt element important pentru parteneriatele public-private, susţine sursa citată, adăugând: "Avem 4 miliarde de euro din fonduri europene pentru ceea ce numim IMM Invest, acum IMM Invest Plus, şi pentru toate componentele sale".

Pe lângă rezilienţă, cvântul cheie al acestui an trebuie să fie pareneriat, a conchis oficialul MF, considerând: "Dacă reuşim să promovăm proiecte de investiţii mari prin parteneriate public-private, aunci vom putea debloca şi fonduri de investiţii, cum ar fi, de exemplu, fondurile de pensii, care aşteapă investiţii sigure, pe termen lung".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb