FORUMUL INVESTITORILOR - 2024 Alexandru Nazare, senator: "Sunt un fan al responsabilităţii: nu mai putem arunca cu cifre, care trebuie să iasă"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 martie

Alexandru Nazare, senator: "Sunt un fan al responsabilităţii: nu mai putem arunca cu cifre, care trebuie să iasă"

Este nevoie ca autorităţile publice să fie responsabile pentru bugetele aprobate, a declarat Alexandru Nazare, membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din cadrul Senatului României.

Alexandru Nazare a spus: "Am depus în urmă cu câteva luni o iniţiativă legislativă privind modificarea legii responsabilităţii fiscale. Noi nu avem exerciţiul descărcării bugetare. Parlamentul nu are nicio procedură, niciun proces asupra performanţei bugetelor, nici în raport de impact şi nici cu valoarea inţială. Înainte de depunerea oricărui buget nou în Parlament ar trebui să existe în plen o descărcare de bugetul precedent, în care orice abatere mai mare de 5% să fie explicată de responsabilii din domeniu - ministrul finanţelor sau prim-ministrul. Dacă în Parlamentul European, în Congresul american există State of the Union şi noi ar trebui să avem o dezbatere anuală privind viziunea Guvernului asupra economiei, care să fie ţinută de premier. Iar în luna mai, ministrul finanţelor ar trebui să ţină un discurs în Parlament despre performanţa bugetului precedent. Dacă introducem aceste chestiuni automat, instituţional, aceste date devin mult mai cunoscute. În momentul de faţă, bugetele se închid într-un raport pdf, pus de Ministerul Finanţelor pe site, într-un loc greu de găsit, care nu e la îndemâna publicului. Aceste lucruri trebuie să fie foarte clare pentru toată lumea şi să fie dezbătute. Doar aşa putem identifica sursa acelei subfinanţări sau găuri bugetare cu care ne-am confruntat anul trecut şi pe care nu am identificat-o nici până astăzi. (...) Sunt un fan al responsabilităţii: nu mai putem arunca cu cifre, care trebuie să iasă. Nu e vorba doar de munca statului, ci şi de munca mediului privat care e pilonul care ţine această ţară".

El a precizat că rapoartele care vor fi prezentate în baza viitorului act normativ vor stabili, pe baza evalurării cheltuielilor şi veniturilor care nu coincid cu valorile iniţiale, care este cauza problemelor financiare la nivel macroeconomic. Domnul senator Nazare a precizat că iniţiativa legislativă a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor care este for decizional, şi a menţionat că actul normativ poate fi amendat de deputaţi în sensul în care atunci când descărcarea bugetară este respinsă de plenul Parlamentului, conducerea guvernului sau a instituţiei publice (de exemplu ASF, Consiliul Concurenţei, Curtea de Conturi, etc.) să fie demisă.

Alexandru Nazare a ţinut să clarifice faptul că viitorul act normativ nu se adresează unei anumite persoane: "Esenţa legii pe care am iniţiat-o se referă la instituţia prim-ministrului, nu la actualul prim-ministru. Indiferent cine conduce Guvernul, acest lucru trebuie să se întâmple în fiecare an. Putem să analizăm performanţa unui premier sau altul, dar aceste lucruri ajuta ca şi cutumă. Consider că este important să fie reafirmată în fiecare an viziunea economică a omului care conduce guvernul. (...) Nu e o discuţie politică, nu vreau să o duc în această zonă, ci în zona creerii unor rezultate".

Domnia sa a mai precizat că a mai inţiat un proiect de act normativ, în urma calculării pierderilor din sectorul transport prin prisma neaderării ţării noastre la Spaţiul Schengen. Potrivit informaţiilor transmise de Alexandru Nazare, în cei 11 ani de când ţara noastră este ţinută la porţile Schengen - deşi îndeplineşte toate criteriile tehnice incluse în aquis-ul comunitat - companiile din transport au pierdut din cauza acestui fapt 16 miliarde euro. Adică mai mult decât luăm componenta de grant din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a afirmat senatorul liberal Alexandru Nazare, care a spus că, dacă se vor face calcule pe fiecare sector de activitate economică pierderea totală înregistrată ar fi mult mai mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb